Vijesti 20.10.2015.

Dominacija: Sirijski sukob pokazuje kvalitet naoružanja Rusa

ČITANJE: 2 minute
ruski-bombarderi
Operacija ruske vojne avijacije u Siriji svijetu je pokazala ne samo kvalitet ruskog naoružanja nego i nove vrste oružja, kaže vojni ekspert Mihail Hodarjonok.

On je za “Sputnjik” istakao da to može da promjeni vojno-stratešku ravnotežu u regionu.

Kako kaže, ovakva demonstracija će ozbiljno povećati privlačnost ruskog naoružanja inostranim kupcima, komentarišući novi ugovor Rusije s Egiptom vrijedan milijardu dolara.

Bilo koji oružani sukob predstavlja svojevrstan „trenutak istine“ kada je o kvalitetu naoružanja i vojnoj tehnici riječ, naglašava Hodarjonok.

Jedna je stvar, kako objašnjava, govoriti o prednostima oružja, a sasvim druga kada dođe do realnih borbenih dejstava.

„Kada govorimo o najupečatljivijim trenucima primjene ruskog naoružanja u Siriji, neophodno je naravno, navesti modernizovane jurišne avione su-25SMR kao sredstvo avijacione podrške armiji. Takođe su se veoma dobro pokazali bombarderi su-24M, opremljeni kompleksom ’Hefest’ za nišanjenje i navigaciju. Dobre preporuke ima i ruska municija, naprimjer avionske bombe K500S koje se navode prema podacima GLONASS (Globalni navigacioni satelitski sistem)“, rekao je Hodarjonok.

Posebno je istakao primjenu krstarećih raketa s morske baze u Kaspijskom moru“. Kako kaže, na ovaj način je Rusija pokazala da ima naoružanje koje može ozbiljno da promijeni vojno-političku i vojno-stratešku ravnotežu snaga u raznim regionima svijeta.

„Bezuslovno sve će to ozbiljno povećati privlačnost ruskog naoružanja“, naglasio je stručnjak. Još je, međutim, rano govoriti o zaključivanju nekih novih ugovora o isporuci ovih ili onih vrsta naoružanja jer takvi razgovori traju mjesecima i godinama, kaže Hodarjonok.

Ipak, više nema sumnje da će na nosače helikoptera „mistral“, koje je od Francuske nedavno kupio Egipat, biti postavljeno rusko naoružanje i vojna tehnika, prije svega helikopteri K-52 koji su već prilagođeni upravo ovom tipu broda, napominje vojni ekspert.

„To je prilično velika vrijednost ugovora (milijardu dolara). Drugi su mnogo manji. Na primker, Rusija je Vijetnamu za poslkednjih deset godina isporučila 28 lovaca su-30MK2B, 100 raketa tipa H-29, 100 protivbrodovskih raketa H-31, 100 protivavionskih raketa H-31P, 300 raketa R-73 i mnogo drugo. I, mada su to bile ozbiljne sume, i ugovori se zaključuju s mnogim drugim zemljama, rijetko koji od njih je dostizao milijardu dolara“, rekao je ekspert.

On je naveo primjer jednog od najvećih naručilaca ruskog naoružanja i vojne tehnike – Kine, koja je za posljednjih 15 godina od Rusije kupila naoružanje i opremu u vrijednosti od 25 milijardi dolara.

„Ukupni obim isporuka naoružanja Rosoboronoeksporta za posljednjih 15 godina stalno raste. Ta suma je 2001. godine bila 3,3 milijardi dolara, a 2014. godine već 13 milijardi dolara. Rusija zauzima drugo mjesto po isporukama naoružanja i vojne tehnike u svijetu (poslije SAD)“, naglasio je Hodarjonok.

(Sputnjik)