Svijet 24.01.2021.

DOMINIRAO TRŽIŠTEM OD 70 MILIJARDI DOLARA: U Amsterdamu uhapšen jedan od glavnih narko-bosova u svijetu

ČITANJE: 2 minute

Holandska policija uhitila je navodnog šefa jedne od najvećih svjetskih narko-bandi.

Smatra se da je Tse Chi Lop, kanadski državljanin rođen u Kini, čelnik organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrijednom 70 milijardi dolara, prenosi Index.

Za njim je izdana potjernica u Australiji, u kojoj stoji da je on jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu. Chi Lopa je policija zadržala u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, a Australija će vjerojatno uskoro zatražiti njegovo izručenje, piše BBC.

Australska savezna policija (AFP) vjeruje da je “Tvrtka”, poznata i kao Sin Gor, odgovorna za do 70% svih ilegalnih droga koje pristižu u zemlju. 56-godišnjaka zbog toga uspoređuje s meksičkim narkobosom Joaquinom “El Chapom” Guzmanom.

Policija ga pratila 10 godina

AFP je navodno pratio Chi Lopea više od deset godina prije nego što je uhićen u petak dok se spremao ukrcati na let za Kanadu. U policijskom priopćenju se navodi da je tjeralica izdana 2019. godine, a policija u Nizozemskoj postupila je po obavijesti Interpola.

Reuters je 2019. objavio posebnu reportažu o Chi Lopeu, opisujući ga kao “najtraženijeg čovjeka u Aziji”. Citirao je procjene UN-a prema kojima su prihodi “Tvrtke” u 2018. godini samo od prodaje metamfetamina iznosili oko 17 milijardi dolara.

Znao u jednoj večeri potrošiti 66 milijuna dolara

Policija smatra da se Tse Chi Lop posljednjih godina selio između Makaa, Hong Konga i Tajvana. Prije toga je proveo devet godina u zatvoru nakon što je uhićen zbog trgovine drogom u SAD-u 1990-ih.

Često su ga štitili tajlandski kickboxeri, a navodno je u jednoj noći u kasinu u Makau jednom prilikom izgubio 66 milijuna dolara, navodi DW.

Australski mediji opisali su njegovo uhićenje kao “najvažnije” uhićenje savezne policije u posljednjih dvadeset godina.

(SB)

Oznake: Tse Chi Lop