Vijesti 20.05.2021.

DONACIJA AMERIČKE AMBASADE: Završena rekonstrukcija vrtića “Prvi koraci” na Starčevici

ČITANJE: 2 minute

Zahvaljući  sredstvima koje je obezbijedila ambasada SAD u BiH danas je završena rekonstrukcija i uređenje dječijeg vrtića “Prvi koraci” u banjalučkom naselju Starčevica.

Na vrtiću je promijenjena kompletna vanjska stolarija, sanitarije, te renovirana kuhinja.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH rekao je da je sve urađeno od sredstava humanitarne pomoći evropske komande američkih vojnih snaga.

“Od ograničenih sredstava koliko smo imali na raspolaganju smo uspjeli da pokrijemo jedan veliki i zanačajan projekat, s obzirom da smo imali veliku pomoć i inzenjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH, koji je uglavnom  obavio sve radove”, kazao je Nelson.

Jelena Kurtinović, direktorica JU Centra za predškolsko vaspitanje zahvalila se američkoj ambasadi i ambasadoru Nelsonu na razumijevanju za najmlađu populaciju.

“Mi smo još 2019. godine utrošili sredstva koja smo dobili od donacije američke ambasade u iznosu od 15.000 dolara. Međutim, s obzirom da je inženjerija Oružanih snaga BiH besplatno izvodila sve potrebne radove, ta donacija je znatno veća”, naglasila je Kurtinovićeva.

Ističe da se raduje što su uspjeli da realizuju donaciju, i utoplili ovaj objekat.

Dodaje da je Centar za predškolsko vaspitanje u prošloj godini uspio da započne projekat energetske efikasnosti na dva velika objekta u Banjaluci, koji su takođe u sastavu ove javne ustanove.

“U pitanju su vrtići ‘Neven’ i ‘Naša djeca’, gdje smo posredstvom, donacijom i dorbom voljom predsjednice Republike Srpske uspjeli da dobijemo donaciju za kompletnu energetsku efikasnost ta dva objekta u vrijednosti od 975. 000 KM. Prošle godine smo uspjeli da završimo vrtić ‘Neven’, a ove godine završavamo vrtić ‘Naša djeca'”, kazala je Kurtinovićeva.

Kurtinovićeva je naglasila da u Banjaluci postoje još samo dva objekta u sastavu JU “Centar za predškolsko vaspitanje” koja nisu dovedena u stanje energetske efikasosti ili da im nije zamijenjena stolarija, te da se oba vrtića nalaze u banjalučkom naselju Borik.

“To su vrtići ‘Nataša’, gdje je potrebno da se sanira postojeći dio i dogradi još jedan novi dio, da se proširi kapacitet i vrtić ‘Plavi čuperak’, koji je takođe stari objekat i potpuno je spreman za sanaciju”, zaključuje Kurtinovićeva.

Fahir Žilić, načelnik odjeljenja za civilnu vojnu saradnju iz zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kazao je da je ovo jedan od bitnijih projekata za oružane snage, te da predstavlja nastavak izuzetno plodonosne saradnje između oružanih snaga i američke ambasade.

 (Nevena Stanojević)

 

Oznake: Erik Nelson