Vijesti 16.03.2019.

DONACIJA DONOSI NOVE SADRŽAJE Unapređenje aplikacije “Građanska patrola” na dugom štapu

ČITANJE: 3 minute

Aplikacija “Građanska patrola” je, prema ranijim planovima Grada Banjaluka, trebala u toku ove godine dobiti nove sadržaje ali bar za sada nema naznaka da će se to uskoro i desiti.

Strategijom razvoja grada je predviđeno da do kraja 2019. bude unaprijeđena ova veb platforma i definisane nove funkcije, sadržaji i rokovi odgovora Gradske uprave na prijave komunalnih problema, uvid u riješenost prijavljenih problema sa slikama prije i poslije…

Izgleda da je ovaj plan prilično ambiciozno postavljen jer u Gradskoj upravi nisu mogli reći da li će do kraja ove kalendarske godine tako nešto biti moguće.

– Tim planskim dokumentom je predviđeno da aplikacija Građanska patrola bude unaprijeđena određenim novim funkcijama, pri čemu bi bila nastavljena primjena postojeće aplikacije, koja je u dosadašnjem periodu ispunila sva očekivanja. Budući da se radi o donaciji IT kompanije DVC solutions, razmatranje mogućih unapređenja i nadogradnje aplikacije Grad Banjaluka će u narednom periodu usaglašavati sa kreatorima aplikacije, a isto će ponovo biti obezbijeđeno kroz donaciju navedene kompanije – rekla je šef Kancelarije za građane Nikolina Račić.

Napomenula je da je aplikacija u primjeni od kraja aprila 2018. i da su je građani koristili 4.990 puta.

– Prema našim evidencijama, aplikaciju je do sada instaliralo 3.870 Banjalučana. Te brojka govori da je aplikacija od strane građana izuzetno dobro prihvaćena – kazala je ona.

Podsjetila je da je Građanska patrola informatička aplikacija, servis koji omogućava građanima da na jednostavan način prijave komunalne nepravilnosti koje su u nadležnosti organizacionih jedinica i službi Grada Banjaluka.

– Primjenjuje se sa ciljem povećanja efikasnosti komunikacije i saradnje između građana i gradskih službi, a temelji na savjesnom odnosu građana prema zajedničkoj infrastrukturi i imovini s ciljem održavanja uredne okoline i životne sredine – rekla je Račić.

U prilog velikog uspjeha ove aplikacije govore i podaci s terena, odnosno veliki broj prijava koje građani svakodnevno šalju. Upravo zbog toga gradske vlasti planiraju da do kraja 2022. godine najmanje 50 odsto svih prijava komunalnih problema dostavlja se kroz veb-platformu Građanska patrola.

Prijave svakodnevne

U proteklom periodu sugrađani su putem ove aplikacije u najvećoj mjeri prijavljivali probleme u vezi sa komunalnom infrastrukturom. Stanovnici Starčevice, iz Ulice Save Ljuboje, prijavili su oštećenje rekvizita na dječijem igralištu, a nepropisno odlaganje otpada prijavljeno je u Ulici braće Podgornika – rekli su u Gradskoj upravi.

Kvarove na javnoj rasvjeti građani su evidentirali u ulicama Tarasa Ševčenka, Vuka Karadžića i Stevana Musića. Odjeljenje za komunalne poslove je izdalo nalog da se poprave kvarovi. Problem sa zapušenim slivnicima građani su prijavili u ulicama Braće Jugovića i Kralja Petra I Karađorđevića, a izdati su nalozi da se oni  očiste.

Prijavljeno je, takođe, da nedostaje poklopac na šahtu u Ulici Branka Radičevića. Izvođaču je naloženo da se instalira novi.

(Srpskainfo)