Vijesti 10.03.2019.

DONACIJA JAPANA Najvećem Domu zdravlja u Srpskoj dva vozila

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Doma zdravlja Gordana Tešanović i ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto potpisali su u Banjaluci grant ugovor za projekat nabavke dva ambulantna vozila, za koje je Vlada Japana izdvojila 153.000 KM.

Sakamoto je rekao da Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima društva, uključujući obrazovanje i zdravstvo, te da je Dom zdravlja u Banjaluci prepoznat kao značajna institucija koja pruža medicinske usluge za oko 1,5 miliona pacijenata godišnje. Istakao je da je upoznat sa problematikom vezanom za česte kvarove postojećih vozila, te se zbog toga često događa da nije moguće obezbijediti pravovremeni prevoz pacijenata.

Direktorka Tešanović istakla je značaj ovog projekta, kojim će biti omogućen bezbjedniji i kvalitetniji prevoz pacijenata u zdravstvene centre van Republike Srpske, kojih je u prošloj godini bilo oko 450. Naglasila je da je ovo najveći Dom zdravlja u Srpskoj koji na godišnjem nivou pruža oko 4,5 miliona usluga pacijentima, te da je od velike važnosti donacija Vlade Japana, obzirom da vozila koja se sada koriste u ove svrhe, osim starosti i dotrajalosti, karakteriše i velika kilometraža, koja već dostiže oko million pređenih kilometara.

(Srpskainfo)