DONACIJA VLADE JAPANA: Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana.

Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku dva sanitetska vozila.

“Grant ugovor s Ambasadom Japana u BiH potpisan je 5. marta, a nova funkcionalna vozila će umnogome olakšati prevoz pacijenata”, kazali su za “Nezavisne novine” u Domu zdravlja.

Dodaju da ova ustanova, koja je prema kapacitetima najveći dom zdravlja u RS, na godišnjem nivou pruži oko 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

Ističu da poseban problem, koji će biti olakšan novim sanitetskim vozilima, predstavlja što se za prevoz pacijenata van RS koriste kola kojima je prošao vijek upotrebe, kako u pogledu pređenih kilometara, tako i u pogledu starosti.

“Pored prevoza hitnih stanja na teritoriji grada, Dom zdravlja obavlja i prevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove van RS, a tokom deset mjeseci ove godine obavljeno je 326 takvih prevoza”, objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ambasadi Japana u BiH su rekli da je projektom u okviru GAGP programa Vlada Japana dodijelila grant od 154.362 KM Domu zdravlja za nabavku vozila.

“Ovaj projekat je doprinio poboljšanju zdravstvene zaštite u gradu. Zahvaljujući donaciji Dom zdravlja će moći da pruži adekvatne i pravovremene usluge prevoza pacijentima u gradu”, kazali su u Ambasadi Japana.

Dodaju da Vlada Japana pridaje veliki značaj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i deminiranju u BiH.

“Vlada Japana je dodijelila oko 160 miliona KM za opremanje ukupno 168 domova zdravlja i bolnica medicinskom opremom širom BiH tokom protekle 22 godine kroz GAGP i General Grant Aid programe”, rekli su u ovoj ambasadi.

Svečanoj primopredaji dva sanitetska vozila Domu zdravlja prisustvovaće Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, gradonačelnik Igor Radojičić i Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja.

Donacija za OŠ “Sveti Sava”

Ambasada Japana u BiH u srijedu potpisuje grant ugovor s Osnovnom školom “Sveti Sava” na Laušu, u iznosu od 120.000 KM.

U Ambasadi Japana su rekli da će donacija poslužiti za promjenu stolarije na školi, koja nije promijenjena od kada je škola napravljena 1968. godine.

“Zastarjela stolarija je dovodila do gubitka toplote, a zahvaljujući ovoj donaciji oko 1.300 učenika kao i njihovi nastavnici i osoblje škole će imati bolje uslove za rad”, kazali su u Ambasadi.

(Nezavisne)

RADOJIČIĆ: Kvalitet vazduha 9. decembra u centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji

Gradonačelnik Igor Radojičić ponovio je danas na aktuelnom času Skupštine grada da mjerenje aerozagađenja Banjaluci vrši ovlaštena institucija sa licenciranom opremom i stručnim licima, te da je kvalitet vazduha 9. decembra u centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji. – Ovi uređaji ne pripadaju nijednoj političkoj partiji, to su zvanična mjerenja. Mjerenja ne može

Predstavom Peđe Bajovića otvoren 2. Banjaluka stand up festival

Predstavom „Rok trajanja“ stand up komičara Peđe Bajovića iz Zagreba u utorak 10. decembra u Vijećnici Banskog dvora otvoren je 2. Banjaluka sand up festival. Predstava“Rok trajanja” je zadnja iz njegove dosadašnje tematske trilogije. -Vrlo kratak opis bi bio – ja kukam, a ljudi se smiju! Počinjem o stanju stvari za čovjeka mojih godina, pa

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić. Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste. Ovih šest konobara, šest

Potpisan sporazum o saradnji na razvoju ženskog preduzetništva

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Džender centra Srpske Mirjana Lukač potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji na sprovođenju programa u vrijednosti 24.844 KM radi postizanja ravnopravnosti polova u oblasti privrede. Lukačeva je rekla novinarima nakon potpisivanja da program podržava organizacija UN žene, koja je prepoznala program edukacije ženskih

VIDOVIĆ: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza. – Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod