DONACIJA VLADE JAPANA: Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana.

Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku dva sanitetska vozila.

“Grant ugovor s Ambasadom Japana u BiH potpisan je 5. marta, a nova funkcionalna vozila će umnogome olakšati prevoz pacijenata”, kazali su za “Nezavisne novine” u Domu zdravlja.

Dodaju da ova ustanova, koja je prema kapacitetima najveći dom zdravlja u RS, na godišnjem nivou pruži oko 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

Ističu da poseban problem, koji će biti olakšan novim sanitetskim vozilima, predstavlja što se za prevoz pacijenata van RS koriste kola kojima je prošao vijek upotrebe, kako u pogledu pređenih kilometara, tako i u pogledu starosti.

“Pored prevoza hitnih stanja na teritoriji grada, Dom zdravlja obavlja i prevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove van RS, a tokom deset mjeseci ove godine obavljeno je 326 takvih prevoza”, objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ambasadi Japana u BiH su rekli da je projektom u okviru GAGP programa Vlada Japana dodijelila grant od 154.362 KM Domu zdravlja za nabavku vozila.

“Ovaj projekat je doprinio poboljšanju zdravstvene zaštite u gradu. Zahvaljujući donaciji Dom zdravlja će moći da pruži adekvatne i pravovremene usluge prevoza pacijentima u gradu”, kazali su u Ambasadi Japana.

Dodaju da Vlada Japana pridaje veliki značaj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i deminiranju u BiH.

“Vlada Japana je dodijelila oko 160 miliona KM za opremanje ukupno 168 domova zdravlja i bolnica medicinskom opremom širom BiH tokom protekle 22 godine kroz GAGP i General Grant Aid programe”, rekli su u ovoj ambasadi.

Svečanoj primopredaji dva sanitetska vozila Domu zdravlja prisustvovaće Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, gradonačelnik Igor Radojičić i Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja.

Donacija za OŠ “Sveti Sava”

Ambasada Japana u BiH u srijedu potpisuje grant ugovor s Osnovnom školom “Sveti Sava” na Laušu, u iznosu od 120.000 KM.

U Ambasadi Japana su rekli da će donacija poslužiti za promjenu stolarije na školi, koja nije promijenjena od kada je škola napravljena 1968. godine.

“Zastarjela stolarija je dovodila do gubitka toplote, a zahvaljujući ovoj donaciji oko 1.300 učenika kao i njihovi nastavnici i osoblje škole će imati bolje uslove za rad”, kazali su u Ambasadi.

(Nezavisne)

PREPORUKE SZO: Nosite maske u avionu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je zatražila od putnika da nose maske u avionima i da se informišu o rastu broja slučajeva kovid-19 u nekim zemljama i koji je izazvao nove restrikcije u državama kao što je Australija. Portparolka Margaret Haris zatražila je od ljudi da ne budu iznenađeni ponovnom pojavom lokalnih epidemija i mjerama

VIŠKOVIĆ: Vlada će i dalje biti partner poslovnoj zajednici

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Jahorini da su Vladine mjere pomoći realnom sektoru u protekla tri mjeseca dale značajne rezultate i da će Vlada i dalje biti partner poslovnoj zajednici. Višković je istakao da se Vlada Srpske može pohvaliti da je jedna od vlada u regionu koja ima najmanji broj

SITUACIJA U SRBIJI ALARMANTNA: Policijski čas od petka do ponedjeljka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u Srbiji najgori dan od početka pandemije korona virusa, te da će od sutra biti zabranjeno svako javno okupljanje bilo u otvorenom, bilo u zatvorenom, sa više od pet ljudi. “Idemo sa dugim policijskim časom od petka do ponedeljka – kazao je Vučić. On ističe da

DODIK: U vremenu epidemije treba sačuvati svako radno mjesto

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je na Јahorini okrugli sto o temi “Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?”, uz poruku da u vremenu epidemije virusa korona treba sačuvati ekonomiju i svako radno mjesto. – Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma

ISMIJAVAO PANDEMIJU Predsjednik Brazila pozitivan na korona virus

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro zaražen je koronavirusom nakon što je imao simptome koji ukazuju na COVID-19. “Test je pokazao da sam pozitivan”, rekao je danas Bolsonaro s maskom na licu okupljenim novinarima. Brazilski lider se tokom pandemije često izrugivao koronavirusu na način da se nije pridržavao fizičke distance, čak i nakon što je Brazil postao

OBRT NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE Tužilaštvo zatražilo presudu bez novog suđenja

Na suđenju u Beogradu za ubistvo novinara i vlasnika listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin” Slavka Ćuruvije došlo je do obrta, pošto je tužba zatražila da Apelacioni sud presudi bez novog suđenja, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Obrt se desio na današnjoj sjednici petočlanog sudskog vijeća u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj je počelo

Povratak u gradske vrtiće čeka više od 1.000 mališana

Zbog aktuelne epidemiološke situacije brojni mališani, iako su upisani, ne mogu da borave u svojim obdaništima, a prema podacima nadležnih, na povratak u gradske vrtiće čeka više od 1.000 najmlađih Banjalučana.  Prije pandemije u gradskim vrtićima je, prema zvaničnim evidencijama, bilo upisano više od 2.000 djece, ali trenutno, zbog važećih mjera, samo dio njih može