Vijesti 03.01.2016.

Donald Tramp optužio Hilari Klinton i Baraka Obamu da su stvorili ISIS

ČITANJE: 1 minuta
donald_tramp
Pretendent za republikanskog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u Donald Tramp je na predizbornom skupu u gradu Biloksi u Misisipiju optužio američkog predsjednika Baraka Obamu i svoju oponenticu iz reda demokrata Hilari Klinton da su odgovorni za uspon terorističke organizacije ISIS.

Tramp je u dosadašnjoj predizbornoj trci za republikanskog predsjedničkog kandidata u niz navrata izazvao oštre reakcije američke i svjetske javnosti svojom rasističkom, islamofobičnom i radikalnom retorikom, a sinoć je iz Misisipija poručio da je Obamina administracija morala poslušati njegove savjete prethodnih godina i prisvojiti izvorišta nafte, a ne prepustiti ih ISIS-u.

-Morate priznati da sam predvidio mnoge stvari. Tri godine sam govorio uzmite, prisvojite, zadržite naftu. Zar ne? Svi su govorili da ne mogu, jer je to suverena država. Nema tu nikakve države. Oni su stvorili ISIS. Hilari Klinton je kreator ISIS-a, zajedno s Obamom- tvrdi Tramp.

Osvrnuvši se i na jučerašnje pogubljenje 47 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i tamošnjeg šiitskog vođu Nimr al-Nimra, Tramp je kazao da je radikalna reakcija Irana i Iranaca samo pokazatelj da žele preuzeti kontrolu u cijeloj toj regiji.

-Jeste li vidjeli kako su u Teheranu odmah zapalili saudijsku ambasadu. To pokazuje da Iran želi preuzeti Saudijsku Arabiju. Uvijek su to željeli, željeli su naftu- kazao je Tramp.

(PressRS)