Vijesti 19.01.2021.

DONESEN PRAVILNIK O USLOVIMA UZGOJA: Osuđenima zbog droge zabranjena sadnja konoplja

ČITANJE: 2 minute

Pod strogo kontrolisanim uslovima uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj.

U nedavno donesenom Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju, proces se pažljivo prati, a uzgoj nije dozvoljen licima koja su osuđivana zbog zloupotrebe droge, pišu “Nezavisne”.

Industrijska konoplja, kako se navodi u Pravilniku, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Odobrenje se izdaje za jednu sjetvenu sezonu i nephodno je da uzgajivač raspolaže površinom od minimalno jednog hektara, a zahtjev za izdavanje odobrenja mogu podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Fizičko lice koje se želi baviti uzgojem industrijske konoplje, uz popunjen zahtjev, treba da dostavi još dokumenata, uključujući i dokaz da podnosilac zahtjeva nije osuđivan za zloupotrebu droga, te da nakon što Ministarstvo da zeleno svjetlo za uzgoj industrijske konoplje, a prije zasnivanja proizvodnje, uzgajivač mora imati račun o kupovini sjemena industrijske konoplje.

Pored toga, uzgajivač mora imati i originalnu ambalažu u kojoj je sjeme industrijske konoplje bilo upakovano te etiketu s pakovanja

Ni to nije sve – uzgajivač kojem je Ministarstvo izdalo odobrenje prijavljuje zasnovanu proizvodnju najkasnije 15 dana od dana sjetve konoplje. Prijavu podnosi resornom ministarstvu, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove te MUP-u RS, pišu “Nezavisne”.

Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ističe da je u Evropi industrijska konoplja skinuta s liste biljaka iz kojih se može dobiti droga. Ni u Srpskoj nema smetnji za njenu proizvodnju, ko za to uspostavi uslove.

Po podacima resornog ministarstva, interesovanja za uzgoj industrijske konoplje ima, pa je tako prošle godine izdato 11 takvih odobrenja na osnovu ranijeg pravilnika. Međutim, pandemija je zainteresovane uzgajivače spriječila da nabave sjeme, tako da nije došlo do realizacije tog plana, odnosno podizanja zasada.

(N.S)

Oznake: konoplja