Vijesti 02.01.2016.

Donijeta naredba o istrazi Arkanovih Tigrova

ČITANJE: 3 minute
vukcevic
Dosadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je donijeta naredba o istrazi Dobrovoljačke garde, te da je on dotakao i to pitanje.

-Donijeta je naredba o istrazi Garde, dotakli smo je, ali na kraju- rekao je on.

Vladimir Vukčević poslije 12 godina na mestu tužioca za ratne zločine otišao je u penziju. Njegov nasljednik nije izabran,a Vukčević kaže da je to delikatno mjesto.

-Bolje što država nije nikog izabrala nego da je izabrala nekog lošeg. Ovo je delikatno i važno mjesto, respektabilna institucija koja radi već 12 godina- navodi Vukčević na početku intervjua.

Kako kaže, za najveći uspjeh smatra to što je uspio da se održi s obzirom na političku situaciju.

-Mijenjaju se vlade, ispratio sam pet premijera i pet ministara- navodi on, ističući da onaj za kojeg ima dokaza treba da bude procesuiran, kao i da nema nedodirljivih.

Na pitanje kako komentariše to što im je predsjednik Nikolić poručio da -paze gdje kopaju- i to što ministar na aerodromu čeka haškog osuđenika, kaže da to sve ilustruje kakva je trenutna situacija.

-To sve mora proći. Prihvatio sam mandat jer je to moja dužnost, da mi budemo ti koji se ne mire sa time da su se u ime Srba činili zločini, da skinemo taj balans sa leđa naroda, odnosno građana Srbije- kaže Vukčević.

Nakon toga, Vladimir Vukčević, govoreći o pritiscima, kaže da je najmanje onih vidljivih i da je politički pritisak prisutan sve vrijeme, svih 12 godina.

-Čim nemamo dovoljno novca to je jedna vrsta opstrukcije. Imate taj izgovor „kriza je“… To je opstrukcija, ne može da nema novca za takve stvari, kao što ne može da nema za zdravstvo- navodi on.

Slučajevi Srebrenica i Ćuška su pri pri kraju, a za Dubravu navodi da je to veliki zločin, ali da za njega nisu imali kapaciteta.

-Od početka radimo sa ovim brojem ljudi. Na Srebenici je radilo troje. Nama su potrebni ljudi, najmanje dva-tri zamjenika i četiri-pet pomoćnika. Tražili smo više puta. Tako bi smo uradili tu Dubravu, to je zločin parekselans- ističe Vukčević.

Kako navodi, -tu je i Arkanova Dobrovoljačka garda, a oni nisu bili cvjećke-.

-Crvene beretke smo ostavili Miljku Radisavljeviću. Gardu smo radili, sad je donijeta naredba o istrazi, dotakli smo je, ali na kraju. Slučaj Bitići radimo od prvog dana, nije urađen, ali to nije naša krivica. Mi smo sve uradili, oni drugi nisu-.

Prema njegovim riječima -da smo imali dokaze protiv Gorana Radosavljevića Gurija ne bi se on šetao po ulici-. Vukčević tu navodi da -niko Gurija nije štitio-.

Na komentare da nisu toliko pažnje obraćali na zločine nad Srbima kaže da su radili gdje god je bilo dokaza.

-Nema razlika da li je Srbin ili Hrvat- navodi on.

Kako kaže, Hag je imao primat i procesuirao je one najviše, -ali i mi imamo jednog generala-.

Na konstataciju novinarke da ima i slučaja koji se povezuje sa generalom Ljubišom Dikovićem ističe da -čin nije bitan i da će bilo ko protiv koga ima dokaza biti procesuiran, pa i Diković-.

-Ponosan sam što smo se održali u ovom sistemu. Radili smo čestito. Imao sam i troje-četvoro mladih koji su stasali na dobrim predmetima i na to sam ponosan- navodi Vukčević na kraju za B92.

(B92)