Dopuna Zakona o platama danas pred delegatima Doma naroda

Dom Naroda BIH
Dom Naroda BIH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je ranije usvojio Predstavnički dom BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom ukidaju se naknade zaposlenima u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, za rad u radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Pred delegatima će se, u drugom čitanju, naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, a kojim se određuje da kredit u BiH ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti, osim u evrima, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Savjet ministara BiH predložio je dopunu Zakona o zaštititi potrošača na osnovu zaključka Predstavničkog doma koji je u aprilu vodio raspravu o problemu kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju duga u švajcarskim francima.

Dom naroda razmatraće, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o strancima, kojim se reguliše postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljavanje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Pred delegatima će se u prvom čitanju i po skraćenom postupku naći i Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke, koji je podnio delegat Mario Karamatić.

Ovim zakonskim prijedlogom utvrđuje se obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u švajcarskim francima u konvertibilne marke, a obuhvaćeni su svi krediti koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima u valuti švajcarskog franka.

Pred delegatima će se naći i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji su predlagači Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a, kojima se riješava status penzionisanja 20 policijskih službenika iz Republike Srpske koji su okončali radni vijek u institucijama BiH, ali ne mogu biti penzionisani prema Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju Srpske.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, materijal Predsjedništva BiH, te izvještaji o finansijskoj reviziji i o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Delegati bi trabalo da razmatraju i imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava BiH, te imenovanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH.

(Agencije)

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i