Dopuna Zakona o platama danas pred delegatima Doma naroda

Dom Naroda BIH
Dom Naroda BIH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je ranije usvojio Predstavnički dom BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom ukidaju se naknade zaposlenima u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, za rad u radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Pred delegatima će se, u drugom čitanju, naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, a kojim se određuje da kredit u BiH ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti, osim u evrima, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Savjet ministara BiH predložio je dopunu Zakona o zaštititi potrošača na osnovu zaključka Predstavničkog doma koji je u aprilu vodio raspravu o problemu kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju duga u švajcarskim francima.

Dom naroda razmatraće, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o strancima, kojim se reguliše postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljavanje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Pred delegatima će se u prvom čitanju i po skraćenom postupku naći i Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke, koji je podnio delegat Mario Karamatić.

Ovim zakonskim prijedlogom utvrđuje se obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u švajcarskim francima u konvertibilne marke, a obuhvaćeni su svi krediti koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima u valuti švajcarskog franka.

Pred delegatima će se naći i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji su predlagači Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a, kojima se riješava status penzionisanja 20 policijskih službenika iz Republike Srpske koji su okončali radni vijek u institucijama BiH, ali ne mogu biti penzionisani prema Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju Srpske.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, materijal Predsjedništva BiH, te izvještaji o finansijskoj reviziji i o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Delegati bi trabalo da razmatraju i imenovanje tri ombudsmana za ljudska prava BiH, te imenovanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH.

(Agencije)

DODIK: Srpska više neće gubiti dostojanstvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo. “Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao `RSegzit`, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritIkuju, primijetili bi da sam nakon

CVIJANOVIĆ: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine. Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li

Sezona gripa u Republici Srpskoj uzela maha

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0 I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka. “Ja

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,