Sport 02.01.2016.

Đorđević: Medalja uvijek obaveza

ČITANJE: 3 minute
sasa djordjevic
Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević tvrdi da za njega postoji znak jednakosti između reprezentacije i obaveze da se na svakom velikom takmičenju napadne medalja. Po mogućnosti, zlatna.

Sale Nacionale je u razgovoru za sajt KSS analizirao 2015. godinu, govorio o izazovima koji slijede, Olimpijskim igrama u Riju, talentima koji dolaze, NBA trilingu…

Vrlo upečatljivo ljeto

Nekada sjajni plej prvo se osvrnuo na godinu za nama, istakavši da je rezime proteklih 12 mjeseci generalno veoma dobar.

– Sa reprezentacijom smo imali vrlo upečatljivo ljeto, značajno, sa dobrim igrama. Dobili smo priznanja svih evropskih sila da smo igrali odličnu košarku. Čak su nas i svrstali u favorite za osvajanje EP, što je bio jedan od mojih ličnih ciljeva. Trebalo je da svi shvatimo da je velika razlika između samog igranja košarke i igranja da bi se osvajale medalje te da ne smijemo bježati od velikih ciljeva i da se ne plašimo da ih jasno označimo kao takve. Četvrti smo u Evropi, to je dobar rezultat, mada lično nisam zadovoljan. Breme favorita, koje nam je nametnuto od rivala, bilo je preveliko – počeo je priču Đorđević.

Selektor je naglasio da Srbija uvijek mora da ima najviše ambicije.

– Imamo obavezu da uvijek idemo na odličje. Što se mene tiče, ono mora da bude najsjajnije! Ozbiljan sam kada nešto postavim kao cilj i ne bježim od odgovornosti i rada da do cilja dođem. Ako sam uspio da taj mentalitet prenesem na okruženje, onda je veliki dio mog posla obavljen -.

“Orlovi” će početkom jula igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju, a da li će teške ispite polagati pred svojim navijačima, odlučiće FIBA 19. januara.

– Izuzetno bi nam značilo da budemo domaćini turnira, kao što nam je značila podrška naših navijača u Berlinu, u grupi na EP. Kao jedan od ključnih uslova za uspjeh jedne reprezentacije oduvijek podvlačim odnos sa navijačima, osjećaj bliskosti, zajedništva i direktan kontakt, uz uzajamno poštovanje – jasan je Sale Nacionale.

Raduju Jokićeve igre

Srpski strateg se za kraj osvrnuo na igre Nemanje Bjelice, Nikola Jokića i Bobana Marjanovića u NBA ligi.

– Bjelica je bio jako dobar na početku, sada je u malom padu, vjerovatno zbog napornog ljeta i povrede. Ipak, već je svima dokazao da i te kako ima NBA kvalitet. Jokić ima zapaženu rolu u Denveru. Sve je sigurniji i konstantniji u svojim igrama, što izuzetno raduje. Nameće se kao igrač od važnosti za svoj tim, a tako bi trebalo da se razvija i kad je reprezentacija u pitanju.  Marjanović nema veliku minutažu, tako da ne mogu potpuno da ocijenim njegov razvoj. Ipak, kad je dobio šansu, imao je zapažene partije – zaključio je Aleksandar Đorđević.

Gudurić, Rebić, Jaramaz, Zagorac…

Na pitanje koji mladi igrači bi narednog ljeta mogli da se nađu u konkurenciji za reprezentaciju, Sale je odgovorio:

– Nikola Jokić, Marko Gudurić, Nikola Rebić, Ognjen Jaramaz, Rade Zagorac, Boriša Simanić, Marko Tejić, Dejan Davidovac i još nekolicina momaka koji igraju po evropskim klubovima ili su na školovanju u Americi. To su uglavnom košarkaši čiji razvoj pratimo već dvije godine.

(PressRS)