Vijesti 14.10.2020.

Dorić: Banjaluka početkom novembra dobija 362 nova mjesta u vrtićima

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka će početkom novembra dobiti tri nova vrtića u kojima će biti 362 nova mjesta za mališane.

Istakla je ovo direktor Zavoda za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Andrea Dorić u prostorijama Socijalističke partije Srpske.

Ona je naglasila da je pristupačnost konstantan problem javnih predškolskih ustanova, ali da na čekanju ipak nije 2.000 mališana.

– Njih jeste 2.000 na spisku, ali to nisu aktivni zahtjevi. Roditelji mogu da podnesu zahtjev za upis odmah nakon što se dijete rodi, ali taj zahtjev nije odmah aktivan. Ipak, evidentno je da je Banjaluci potrebno još kapaciteta, pa će tri nova objekta svakako mnogo značiti. Osim 362 mjesta koja uskoro dobijamo, grad kao osnivač može da donese odluku o dodatnih 20 odsto proširenja – rekla je Dorićeva.

Kandidat za odbornika i član Savjeta za prosvjetu SPS Banja Luka Ognjen Kos predložio je nekoliko mjera koje bi poboljšale kvalitet školskog obrazovanja.

– Prva mjera je Unapređenje kvaliteta vaspitno obrazovnog procesa rada koji podrazumijeva decidno naveden nastavni plan i program sa jasno definisanim ciljem ishoda, gdje je jako bitno da navedemo učenje standardnog znanja za nastavne predmete po razredima. Unapređenje sistema eksternog vrednovanja učeničkih postignuća je takođe bitna mjera jer kroz nju dolazimo do prikupljanja podataka koji su sumirani u ključnim znanjima učenika u toku njihovog školovanja. Takođe, jako je bitno da se nastavnici i stručni saradnici kontinuirano stručno usavršavaju. Smatramo da bi i direktori škola trebali da imaju veće kompetencije vrednovanja, planiranja i organizovanja toka nastave i primjene određenih znanja – naglasio je Kos.

Profesor i magistar biologije Stojanka Đuđić prezentovala je niz problema koje je spoznala u razgovoru sa kolegama.

– Nekada su škole radile drugačijim tempom nego što rade danas kada su ponuđene nove nastavne metode kao što su Dositej program, elektronski dnevnici, on-lajn platforma… Djeca i prosvjetni radnici su preopterećeni ne samo procesom nastave nego i ogromnom administracijom koju moraju da obave. Mi smo bukvalno postali administrativni radnici. Mislimo da je to prilično nepotrebno i da su nastavnci prije svega tu da kvalitetno obave primarni posao.

Druga stvar, Pisa testiranje je pokazalo da je BiH na 62. mjestu od 69 zemalja koje su učestvovale u istraživanju. Što znači da nam je svako drugo dijete praktično nepismeno. To je veliki problem, jer prema našem mišljenju, gradivo previše ide u širinu. Izgubila se suština i djeca ne mogu da izdvoje bitno od nebitnog. Mjere i kriterijumi pri ocjenjivanju bi morali da budu viši jer imamo kvalitetnu djecu i mislim da bi na ovaj način stigli bar među 20 zemalja na ovoj listi – rekla je Đuđićeva.

Konferenciji u prostorijama partije prisustvovali su i članovi Savjeta za prosvjetu SPS Banja Luka Milica Palačković i Danijela Zubić.

(E.M/banjaluka.net)