Vijesti 24.09.2022.

Dorik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bio veoma uspješan, konstruktivan, korektan i konkretan, te da je Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane.

“Donijeli su sve njihove odluke na najvišem nivou. Ovdje je kočnica prolazak ispod Drine koji potpuno nerazumno sprečavaju muslimansko Sarajevo i muslimani. Vjerujem da ćemo naći načina da to pitanje riješimo”, izjavio je Dodik za RTRS. On je poručio da će Srpska morati da počne da vodi računa i istim aršinima mjeri odnos prema Federaciji BiH, ako ne može drugačije, i da se na taj način pokuša doći do rješenja. On je naglasio da je sastanak sa Putinom jedan od najkorisnijih koje su imali, da su razgovarali o međusobnoj saradnji i da je upoznao predsjednika Rusije o finansijskom i ekonomskom stanju Republike Srpske. Dodik je naveo da je jedna od tema bila i energetska situacija.

“Danas je najvažnija energija. U Srpskoj imamo sreće da imamo dovoljno električne energije, ali nam je potrebna garancija da dobijemo za gas u onoj količini koju koristimo i za naftu. Time bismo mogli da riješimo našu neizvijesnost”, istakao je Dodik. On je rekao da je dobio određene garancije da će biti pronađen način da Republika Srpska dobije dovoljno količine gasa u okviru dosadašnje cijene.

“To znači da je to negdje 460-480 dolara, zavisno od transportnih usluga, za razliku od Evrope koja plaća od 2.000 do 3.000, a vjerovatno će na zimu biti daleko više”, smatra Dodik. On je dodao da je razgovor sa Putinom odisao punim prijateljstvom i razumijevanjem. Prema njegovim riječima, Putin je zainteresovan za stanje, ne u smislu kako to prikazuju u Sarajevu i Zapadu, već želi da razumije u kakvom stanju se nalaze prijatelji.

“Na kraju je rekao važnu stvar da smo mi prijatelji, da on nas prepoznaje kao takve i da nikada prijatelje neće ostaviti, šta god sad o tome razumjeli ovi na Zapadu ili u Sarajevu koji benefite naših dobrih odnosa, prije svega sa Ruskom Federacijom i Putinom, koriste kroz gotovo identičnu cijenu gasa koju će imati ovu sezonu grijanja i samo Sarajevo”, rekao je Dodik. Dodik je rekao da je na sastanku sa predsjednikom Ruske Federacije bilo riječi i o rusko-srpskom hramu u Banjaluci i njihovoj zainteresovanosti da pomognu u uređenju i opremanju hrama. Podsjetio je da u Rusiji studira 45 studenata iz Republike Srpske, da je interes veliki i da će biti očigledno još veći.

“Rusija nudi uslove kao za domaće studente. Važno je i da ovdje počne da se uči ruski jezik. Engleski i ruski jezik će biti dominantni jezici”, poručio je Dodik u izjavi za RTRS.

(Z.M)