Politika 20.12.2022.

DOSJETIO SE “ISPITIVANJA”: Komšić u ime SDA predvodnik blokada na nivou BiH

ČITANJE: 2 minute

Željko Komšić očito je nastavio sa praksom gaženja procedura i uvođenja novih ‘praksi’ zarad populističke politike čija krila ga godinama drže iznad vode.

Kada je postalo jasno da blokada koju namjerava provesti SDA u Domu naroda FBiH neće naići na razumijevanje, prije svega OHR-a, Komšić je očito smislio (sam ili uz pomoć mentora iz SDA) novi način da blokira formiranje vlasti.

Tobožnja briga za NATO

Samozvani zaštitnik države tako je odlučio zaustaviti proces koji su kao prioritetan označili i EU i NATO – formiranje vlasti. A sve zarad pokušaja očuvanja svojih i SDA-ovih uhljeba na državnim jaslama.

Komšić je tako odlučio uvesti novu praksu u Predsjedništvo BiH – ispitivanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Čelniku DF-a ovo je već treći mandat u Predsjedništvu BiH i zanimljivo je da se ‘čuvar’ procedura i Ustava do sada nije sjetio da provodi učiteljsko ispitivanje kandidata.

On je kao izgovor za iznenadnu potrebu naveo svoju tobožnju zabrinutost za NATO integracije. Iste one NATO integracije koje je zajedno sa SDA i SNSD-om preimenovao u saradnju s NATO-om.

Znajući da ga HDZ u političkom smislu ‘ne doživljava’, Komšić igra na kartu da će mandatarka Borjana Krišto ignorirati njegov poziv. On očekuje da će se iz ove fingirane pozicije izroditi prilika da svoju blokadu produbi i ojača.

Komšić preuzima štafetu

Time bi Komšić zvanično preuzeo štafetu od SDA i nastavio blokadu koju je SDA najavljivala. I za koju se još uvijek nadaju da će ‘piti vode’. Komšić se, dakle, ovim potezom stavlja u poziciju kao svojevrsna politička nagazna mina SDA, čijom aktivacijom žele (bar privremeno) zaustaviti ono nezaustavljivo – njihovo slanje u opoziciju.

Ne treba biti naivan pa misliti da se iza ovih očajnih poteza krije briga za državu odnosno strah od SNSD-a. Ili HDZ-a.

Stvar je u potpunosti suprotna. Cilj blokada koje DF i SDA planiraju jeste što duže zadržavanje statusa quo. Status u kojem su svojim uhljebima popunili hiljade pozicija.

To što se time ugrožava ispunjenje uvjeta za otvaranje pregovara sa EU, samo je kolateralna šteta koju svakako neće oni plaćati. Nego građani, piše raport.ba.

(SB)