Magazin 03.02.2016.

Dostupan genetski test za rano otkrivanje raka dojke i jajnika

ČITANJE: 1 minuta
lijecenje raka
Ženama u BiH od danas je dostupan genetski test za rano otkrivanje raka dojke i jajnika, posredstvom “Krio sejv”, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija.

Sereniti test u BiH može se uraditi po cijeni od 590 evra, a pouzdanost rezultata koji stižu u roku dvije sedmice je 99,99 odsto.

Sereniti test kompanije “Genoma” je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika, saopšteno je iz Agencije “Femili plus”, partnera “Krio sejva” i “Genome” u BiH.

Analizom BRCA jedan i BRCA dva gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, žene dobijaju informaciju da li nose genetsku mutaciju, odnosno predispoziciju za obolijevanje.

Test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu uzima se jednostavnim brisom bukalne sluznice – unutrašnje strane obraza.

Iz Agencije “Femili plus” napominju da je cijena testa od 590 evra u BiH trenutno najpovoljniji u regionu.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, a rak jajnika je peti najčešći rak kod žena.

Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a time i do veoma niske stope preživljavanja.

Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na tumorsku progresiju.

-Test Sereniti spašava živote, identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego što se rak i razvije. Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini- ističu iz Agencije “Femili plus”.

(Agencije)