Dostupniji podaci o deficitarnim zanimanjima u Republici Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju, radi još bolje dostupnosti svih podataka o tim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu.

– Aplikacija `Vodič kroz zanimanja` omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za statistiku Srpske, a sada i sa dodatnim napomenama o deficitarnim zanimanja za školsku 2020/2021. godinu u školama u kojima su ona zastupljena, te mogućnostima koje učenici imaju prilikom upisa ovih zanimanja – rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da će Vlada Srpske svim učenicima koji se u školskoj 2020/2021. godini opredijele za upis deficitarnih zanimanja na nivou lokalnih zajednica obezbijediti novčanu naknadu od 100 KM mjesečno, te snositi troškove prevoza.

– Ministarstvo prosvjete i kulture je s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, a prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole. Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama, te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama – navode iz ovog ministarstva.

U skladu s tim, dodaju iz Ministarstva, u banjalučkim srednjim školama je riječ o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.

– Osim u Banjaluci, zanimanje bravar-zavarivač je deficitarno i u Čelincu, Prijedoru, Kotor Varoši, Modriči, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći – pojašnjavaju u Ministarstvu.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, auto-električar u Doboju, a alatničar i pekar u Prijedoru.

– U Tesliću i Trebinju deficitarno je zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, kuvar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grijne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista na Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici, te obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi – navode iz Ministarstva.

Aplikacija “Vodič kroz zanimanja” je dostupna za android platformu i svi učenici je mogu preuzeti besplatno sa “Gugl plej” marketa i instalisati na svoje telefone /https://play.google.com/store/apps/details? id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout/.

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)