Politika 19.07.2020.

DOVEDENO U PITANJE USVAJANJE BUDŽETA: Ko je sve bio u kontaktu s Draganom Čovićem

ČITANJE: 2 minute

U utorak 21. jula na dnevnom redu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi se naći budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Nakon informacije da je koronavirusom zaražen lider HDZ-a Dragan Čović usvajanje budžeta se dovelo pod znak pitanja.

Naime Klub hrvatskog naroda u ovom domu Parlamenta BiH čine Lidija Bradara, Bariša Čolak, Marina Pendeš, Dragan Čović i Zlatko Miletić. Jasno je da od pet nabrojanih delegata samo jedan nije iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Pitanje koje se sada postavlja jeste ko je sve posljednjih dana iz HDZ-a bio u kontaktu sa stranačkim predsjednikom odnosno da li je to neko od četvorke iz Doma naroda. Treba uzeti u obzir i prirodu Čovićevog posla, tako da je moguće da je posljednjih dana u kontakt dolazio i sa kolegama iz drugih stranaka, prenosi Klix.

Sada se traži informacija da li će iz preventivnih mjera u izolaciju morati i Bradara, Čolak i Pendeš. Ukoliko se to dogodi, oni neće prisustvovati sjednici u utorak, a to bi značilo da budžet BiH neće moći biti usvojen ni 21. jula.

Razlog zbog kojeg nije moguće održavanje online sjednice leži u činjenici da ovaj dom nikada nije usvojio izmjenu Poslovnika o održavanju sjednica online putem, kao što je to uradio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Bitnost što hitnijeg usvajanja budžeta leži i u činjenici da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog proračuna Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje lokalnih izbora koji su planirani u novembru ove godine. Ukoliko ponovo dođe do pomjeranja datuma za usvajanje budžeta, moglo bi doći i do znaka pitanja i nad održavanjem izbora u zadatom terminu, koji je, podsjetimo, već jednom pomjeren.

(A.M/banjaluka.net)