Magazin 10.01.2016.

Dovoljno spavate, a stalno ste umorni? Možda je ovo jedan od razloga

ČITANJE: 2 minute
spava-na-poslu
Stalno ste umorni? Ne brinite, niste jedini. Nedostatak sna jedan je od glavnih uzroka kroničnog umora, no nije i jedini. Često zapravo spavanje nije toliko ni povezano s onim kako se osjećate kada se probudite. Drugim riječima, možete biti umorni zbog još puno stvari na koje možda ni ne obraćate pažnju.

Spavate dovoljno, a svejedno se ne osjećate odmorno. Provjerite je li razlog tome jedan od ovih uzroka.

Doručak bez ugljenih hidrata
Mit je da ćete zbog ugljenih hidrata ostati bez energije kasnije tokom dana. Baš su vam oni potrebni za stvaranje energije kako bi vaš organizam mogao funkcionisati. Naravno pri tome izbjegavajte bijelo brašno i žitarice pune šećera već doručkujte cjelovite žitarice ili integralna peciva.

Nered
Radni sto vam je prepun papira? Ne možete ništa pronaći u tom neredu? Istraživanje je pokazalo da je to jedan od glavnog uzroka umora na poslu jer se vaš mozak mora previše naprezati kako bi otkrili gdje ste ostavili neke papire koji vam trebaju taj dan. Zato ne budite lijeni i pospremite sto, puno bolje ćete se osjećati.

Vitaminska voda
Voda s dodatkom vitamina, odnosno različitih ukusa danas je zastupljenija na tržištu od obične negazirane vode. Iako je svi masovno piju, ona može zavarati vaše tijelo. Vitamin B i taurin koji mnoge od tih voda sadrže zapravo mogu imati obrnuti efekat zbog kojeg možete biti samo umorni.

Rad za računarom
Ako provodite više sati dnevno za računarom nije ni čudno da ste umorni. Osim toga, previše vremena za ekranom može uzrokovati magljenje vida i glavobolje. Stoga stručnjaci preporučuju da svakih 20 minuta skrenete svoj pogled s ekrana i 20 sekundi se zagledate u neki objekt koji je udaljen od vas.

Ne jedete voće i povrće
To je vrlo jednostavno, voće i povrće potrebni su vašem organizmu. Antioksidansi koje ono sadrži štite vaše tijelo i daje vam energiju. Stoga, ne izbjegavajte špinat, kelj, grejp ili papaju, oni su zdravi podizači energije.

Previše vježbate
Zdravo se hranite, vježbate, dovoljno spavate, ali ipak ste umorni. Možda je problem u tome koliko vježbate. Ako previše forsirate svoj organizam nećete se osjećati dobro već ćete biti samo umorniji i željni sna.

(Večernji)