Vijesti 03.12.2022.

Dr Aranđelović: Sačekati sa primjenom HPV vakcine kod djece

ČITANJE: 1 minuta

Doktor Slavica Aranđelović, koja se bavi kvantnom medicinom, izjavila je da još nije naučno dokazano da je neophodno davati djeci vakcine protiv humanog papiloma virusa /HPV/ i da zabrinjava velika kampanja promocije ove vakcine kao obavezne.

Aranđelovićeva je večeras u Bijeljini, gdje je održala stručno predavanje o temi “Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu”, kaže da insistira na tome da se vakcina u potpunosti ispita, a krajnji rezultati biće 2026. godine.

Ona je rekla da se postavlja pitanje zašto dječaci i djevojčice od devet do 12 godina, koji nemaju nikakve seksualne kontakte u tom dobu treba da primaju HVP vakcine kojima su zaštićeni tek 36 mjeseci.

“Mi se zalažemo za valjano seksualno vaspitanje, da pre svega deca nauče na vreme sve o seksualnosti”, navela je Aranđelovićeva, koja je i generalni sekretar beogradskog Udruženja “Lekari i roditelji za nauku i etiku”.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja građana “Roditelji za prava djece” Jelena Sarafijan rekla je novinarima da je tema aktuelna jer je najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske ova vakcina uvedena kao preporučena.

“S obzirom da se preporučuje djeci osnovnoškolskog uzrasta, odlučili smo da organizujemo stručno predavanje da bi roditeljima pružili relevantne informacije u vezi sa ovom vakcinom”, dodala je ona.

Stručno predavanje večeras je u Kulturno-muzejskom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini organizovalo bijeljinsko Udruženje građana “Roditelji za prava djece”.

(Z.M)

Oznake: HPV, vakcina