Vijesti 24.08.2018.

DR ĐAJIĆ: Neurohirurgija će prvi put imati svoju operacionu salu

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetski klinički centar (UKC) RS za mjesec dana dobiće novu neurohiruršku salu, posebno prilagođenu za složene neurohirurške procedure, kazao je Vlado Đajić, direktor ove zdravstvene ustanove.

Đajić je rekao da će preseljenjem na novu lokaciju Služba za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS prvi put imati svoju salu u kojoj će biti operisani samo pacijenti s neurološkim oboljenjima.

“Zbog osjetljivosti i specifičnosti tih oboljenja, sala mora biti prilagođena operatorima i specijalno opremljena, te ćemo se truditi da bude opremljena najsavremenijim aparatima”, rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove ulaže u znanje medicinskog osobolja i sprovodi kontinuiranu edukaciju zaposlenih, posebno kada je riječ o medicinskim granama kao što je neurohirurgija.

Vesna Ivanišević, načelnik Službe za neurohirurgiju u UKC RS, rekla je da će preseljenjem u nove prostorije, koje je predviđeno za 22. septembra, ova služba ostvariti neprocjenjiv kvalitativni napredak, kako u smještajnom, tako i u stručnom pogledu.

“Umjesto prostora gdje smo na 26 bolesničkih kreveta imali jedan sanitarni čvor, dobijamo prostor gdje 30 kreveta raspoređenih u 16 bolesničkih soba ima isto toliko sanitarnih čvorova”, navela je Ivaniševićeva.

Dodala je da će namjenska operaciona sala biti opremljena najsavremenijom opremom, koja podrazumijeva i dodatni razvoj ove grane hirurgije.

“Edukacija osoblja na novoj opremi je u toku i spektar operacija se širi.

Operacionu salu smo do sada dijelili s plastičnom hirurgijom, a sada imamo zasebnu, specijalizovanu i namjenski opremljenu salu, koja će nam 24 časa biti na raspolaganju za operacije, kojih imamo oko 400 na godišnjem nivou”, rekla je Ivaniševićeva i dodala da na godišnjem nivou kroz ovu kliniku prođe više od 1.800 pacijenata.

Prema njenim riječima, najčešće se rade operacije iz oblasti traumatologije u hitnom operativnom programu.

(Nezavisne)