Vijesti 11.11.2017.

Dr Đajić ponovo pokazao humanost: Majke bar do kraja godine neće plaćati boravak uz bolesnu djecu na UKC-u

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske snosiće troškove boravka majki, pratioca ili staratelja uz bolesnu djecu do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja. Ovu odluku donio je i danas saopštio vršilac dužnosti generalnog direktora UKC prof. dr sc med. Vlado Đajić.

On je rekao da kao ljekar i roditelj potpuno razumije šta je bolesno dijete i šta je strah roditelja i potreba da budu uz svoju djecu u najtežim trenucima.

„Kao v.d. generalnog direktora ove ustanove imam materijalnu, krivično i moralnu odgovornost da brinem o troškovima ove ustanove. U ovom konkretnom slučaju prava adresa je Fond zdravstvenog osiguranja jer mi imamo  s njima nepovoljan ugovor. Međutim, iako smo u teškim finansijskim problemima, uz konslutaciju sa ministrom zdravlja RS, donijeli smo odluku da omogućimo besplatan boravak majkama bolesne djece do kraja ove godine do kada imamo ovaj sporni ugovor sa FZO. Uložićemo sve napore da mnoge tačke ovog ugovora primijenimo, kao i ovu, jer nam je svima cilj što brži oporavak djece u našoj ustanovi“ rekao je dr Đajić.

Nina Babić, jedna od majki koja je platila boravak uz sina poslije operacije krajnika pozdravila je ovu odluku UKC-a.

„Ovo je jako bitno jer za većinu porodica u Republici Srpskoj ovaj trošak je veliki financijski pritisak. Ja vjerujem da će UKC raditi sa FZO kako bi izmjenili ovaj pravilnik“ kazala je Babić.

S njom se slaže i Ivana Šešić koja posljednjih godinu dana sa sinom dolazi svaki mjesec u bolnicu.

„Do prošlog mjeseca nismo plaćali pa mi je bio šok kada sam morala zadnji put platiti. Zadovoljni smo ovim ishodom a nadam se da će se ista odluka primjenjivati i nakon ove godine. Sestre i osoblje UKC-a je odlično ali jednostavno ih nema dovoljno da se posvete svakom djetetu koliko bi htjeli tako da je prisustvo majke uz bolesno dijete neophodno“ kazala je Šešić.

(Srpskainfo.com)