Vijesti 20.08.2018.

DR ĐAJIĆ: Važno je da žene nakon mastektomije mogu da urade rekonstrukciju dojke

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je danas da je nakon pozitivnog toka liječenja karcinoma dojke kod žena vrlo bitan segment u liječenju i estetski segment i zato je od izuzetne važnosti podići svijest o rekonstrukciji dojke.

Đajić je naveo da nakon saznanja da boluju od karcinoma, kod kojeg je neophodno izvršiti mastektomiju, većina žena doživi dodatni stres zbog odstranjenja dojke.

„Žene tada razmišljaju kakav će biti rekonstruktivni zahvat na dojci, te da li će moći normalno da nastave život i kao žene i kao ravnopravni članovi društva“  rekao je on.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a Srpske Nikola Baroš rekao je troškove rekonstrukcije dojke snosi Fond zdravstvenog osiguranja Srpske

„Naša zdravstvena ustanova može se pohvaliti veoma uspješnim zahvatima primarne i sekundarne rekonstrukcije dojke, a nove prostorije će olakšati rad ljekara i oporavak pacijenata“ rekao je Baroš.

Banjalučanka Miroslavka Janković (65), koja je prije dvije godine uradila rekonstrukciju dojke, rekla je da je zadovoljna rezultatima i preporučila ženama da se, uz saglasnost ljekara, nakon mastektomije odluče na rekonstrukciju.

(Agencije)