Dr Goran Janjić, specijalista opšte hirurgije u UKC RS: Olakšana borba sa karcinomom debelog crijeva

Pacijentima oboljelim od karcinoma debelog crijeva laparoskopska operacija donosi niz prednosti, kao što su kraći oporavak bez postoperativnih bolova i krvarenja, izostanak velikih rezova koji se protežu preko cijelog stomaka i početak ishrane prvi dan nakon operacije, rekao je specijalista opšte hirurgije na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS dr Goran Janjić.

On jedini obavlja ovaj zahvat po uzoru na kolege u Ljubljani, Gracu i Beču, gdje ovaj metod liječenja primjenjuju decenijama, a od prije četiri godine dostupan je i pacijentima u Srbiji.

– Prvu laparoskopsku operaciju tumora na debelom crijevu, koja je trajala četiri i po sata, uradili smo u maju ove godine kod pacijentkinje koja se dobro oporavila, a operacija je protekla u najboljem redu – rekao je Janjić i dodao da je sa svojim timom uspješno uradio još tri ovakva zahvata.

* GLAS: Šta podrazumijeva laparoskopska operacija tumora na debelom crijevu i koliko se pokazala uspješnom?

JANjIĆ: Riječ je o načinu liječenja koji se primjenjuje svuda u svijetu, a usvajanjem te procedure omogućavamo da i naši pacijenti budu liječeni savremenim metodama. Ova operacija ne podrazumijeva klasično rezanje tkiva već počinje malim zarezivanjem na koži veličine pet do deset milimetara. Kroz te rupice na stomaku specijalnim instrumentima ulazi se u unutrašnjost i uklanjaju bolesni dijelovi debelog crijeva.

* GLAS: Da li je tačno da je ta metoda mnogo složenija za hirurga, ali znatno lakša za pacijente?

JANjIĆ: Ova metoda jeste složenija za hirurga jer traži dobru utreniranost i strpljenje, kako hirurga tako i tima koji asistira, te posebne instrumente koji se koriste tokom zahvata.

* GLAS: Koje prednosti za pacijenta donosi ova metoda u odnosu na klasičnu operaciju i koliko traje oporavak?

JANjIĆ: Pacijenti se nakon ove operacije brže oporavljaju i vraćaju svakodnevnim obavezama. U prilog tome govori i naša prva operacija. Kada sam dan nakon zahvata došao da obiđem pacijentkinju, rekla mi je da ne bi ni znala da je operisana da nema abdominalni dren. To je dobar pokazatelj kolika je razlika u odnosu na klasičnu hirurgiju, gdje pacijenti po četiri-pet dana ne mogu ustati iz kreveta i mnogo duže se oporavljaju. Prednost je i u tome što ovi pacijenti manje koštaju zdravstveni sistem RS.

* GLAS: Da li se ova operacija može uraditi kod svakog pacijenta ili postoje ograničenja?

JANjIĆ: Važno je da se tumori otkrivaju u što ranijoj fazi, što je i za nas onda s tehničke strane lakše, a i liječenje je uspješnije. Usavršavanje ljekarskog tima i adekvatna oprema će omogućiti da ovu vrstu operacije radimo kod svih pacijenata, ali tamo gdje je tumor već dostigao veličinu rukometne lopte i pritišće okolne organe, ograničena je mogućnost izvođenja laparoskopske operacije.

* GLAS: Da li je za uspješnost ove operacije presudna pravovremena dijagnoza i kada bi trebalo uraditi početne pretrage?

JANjIĆ: Pacijenti koji dođu u početnoj fazi bolesti imaju bolju prognozu nego oni kod kojih je bolest u odmaklom stadijumu i već imaju metastaze. Važno je da svi stariji od 40 godina rade test na okultno krvarenje, a stariji od 50 godina endoskopski pregled debelog crijeva. Svi koji, bez obzira na životnu dob, imaju simptomatologiju krvarenja, lažne pozive na stolicu ili pozitivnu porodičnu anamnezu su kandidati za ranu endoskopiju i rano otkrivanje bolesti.

* GLAS: Koliko su tumori debelog crijeva u RS učestali i koliki je procenat izlječenja?

JANjIĆ: Tumori debelog crijeva se nalaze na drugom mjestu po učestalosti kod muškaraca, odmah iza karcinoma pluća, odnosno iza karcinoma dojke kod žena. RS spada u grupu zemalja sa visokim rizikom obolijevanja od ove bolesti i godišnje imamo oko 150 operacija tumora debelog crijeva u UKC RS.

* GLAS: Da li od ovih tumora češće obolijevaju muškarci ili žene i da li se spušta starosna granica?

JANjIĆ: Karcinom debelog crijeva je nešto češći kod muškaraca nego kod žena, a starosna dob se pomjera pa imamo dosta pacijenata u trećoj i četvrtoj deceniji života, kod kojih bolest brže napreduje.

* GLAS: Koliko kaskamo za svijetom kada su u pitanju laparoskopske operacije i da li imamo kapacitete za napredak u primjeni ove metode?

JANjIĆ: Osnovnu opremu imamo, ali u nekim segmentima još improvizujemo. U proceduri je nabavka novih endoskopskih stubova i vjerujem da ćemo obezbijediti sve što nedostaje. Za laparoskopsku metodu veoma je važna edukacija ljekara, jer sam i sam najviše naučio boraveći u Ljubljani, Gracu i Beču i za to sam zahvalan menadžmentu UKC-a RS što su me podržali u tim odlascima.

Uzrok bolesti

* GLAS: Šta je najčešći uzrok nastanka tumora debelog crijeva?

JANjIĆ: U posljednje vrijeme dosta je uznapredovano otkrivanje nastanka tumora debelog crijeva. Lociran je jedan gen na petom hromozomu gdje zbog poremećaja na njemu pod uticajem faktora sredine, a najviše zbog ishrane bogate mastima životinjskog porijekla koje remete funkciju tog gena, dolazi do nastanka ovog karcinoma.

(Glas)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija