Region 04.09.2020.

Dr Grujičić: Koronom će se, prije ili kasnije, zaraziti svi

ČITANJE: 1 minuta

Direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić pričala je o svom iskustvu s virusom korona te rekla da je bila disciplinovana dok se liječila, ali i da se treba navići na život s njim jer će se svi, prije ili kasnije, zaraziti.

“Bitno je na vreme prepoznati simptome, slušati preporuke mirovati, apsolutno ograničavanje bilo kakvih fizičkih aktivnosti, to je agens koji sistemski zahvata ljudski organizam. Mi moramo naučiti da živimo s kovidom i slušati stručnjake”, poručila je dr Danica Grujičić za RTS.

“Imala sam laku kliničku sliku, jedno popodne sam imala temperaturu. Morala sam da se izolujem zbog kolega i pacijenta i zaista sam bila disciplinovana. Bukvalno sam ležala sve vreme prema preporukama kriznog štaba, SZO”, opisala je svoj susret s koronom dr Grujičić.

Kazala je i da nije uzimala antibiotike i da se ne preporučuje uzimanje antibiotika kad imate tako blagu kliničku sliku.

Uputila je i savjet posebno mladim ljudi da onog trenutka kad osjete da ih lomi, kad imaju tu temperaturu 37 sa nešto, kako je rekla, “zakopaju se u krevet” i leže nedjelju dana i obavezno jave svom ljekaru opšte prakse.

“Šta je problem kod kovida. Sistemska reakcija, napad praktično sve organe u organizmu i problem tromboembolijskih komplikacija i zato je važno da se odmah javite svom lekaru i vidite da li je neophodno da primate fraksiparin i nešto što će razređivati vašu krv. I mislim da je to bio najveći razlog što je veliki broj mladih završio na respiratoru”, zaključuje Grujić.

(N.S/ Banjaluka.net)