Politika 22.10.2015.

Dragan Čavić: Dosta nam je više, izlazimo na ulicu

ČITANJE: 1 minuta
Dragan Cavic
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić i danas je najavio sve vidove parlamentrane i vanpralamentarne borbe protiv vlasti u RS.

Razlog su zaključci usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS povodom rada Saveza za promjene na nivou vlasti BiH.

Ističe da bi o načinima parlamentarnog i vanparlamentarnog djelovanja u narednim danima trebalo da razgovaraju lideri Saveza za promjene.

Kao moguće mjere naveo je sva demokratska sredstva te javna okupljanja na kojima će iznositi svoje političke stavove o kojima ne postoji saglasnost s vlastima u RS-u.

– Evidentno je da imamo argumentaciju kojom možemo da potvrdimo da su mnoge odluke Vlade RS-a koje su usvajane u Narodnoj skupštini nezakonite i neustavne. To je jako kompromitovalo parlament RS, koji je jedini nadležan da donosi zakone i kontroliše Vladu, a dešava se potpuno suprotno – da Vlada kontroliše skupštinsku većinu- naveo je predsjednik NDP-a.

Na taj način, pojasnio je, parlamentarni rad postaje potpuno besmislen.

Kao jedan od primjera naveo je Nacrt zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koji je predložen na usvajanje zbog neustavnosti ranijeg zakona na osnovu kojeg je fomrirano Specijalno tužilaštvo.

Ustavni sud RS-a je prije više od godinu dana osporio odredbe tog zakona, te djelovanje Specijalnog tužilaštva RS-a, a tek sada se predlaže zakon i to u formi nacrta, kojim bi se trebala ispraviti te zakonska neustavnost, kazao je Čavić.

(Agencije)