Politika 04.04.2016.

Dragan Čović posjetio Fahrudina Radončića u pritvoru

ČITANJE: 2 minute
covic-radoncic
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović posjetio je danas lidera SBB-a Fahrudina Radončića koji se nalazi u pritvoru u Sudu BiH gdje se protiv njega vodi postupak, saznaje N1.

Pretpostavlja se da su koalicioni partneri Čović i Radončić razgovarali o funkcionisanju vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi put da lider HDZ-a posjećuje Radončića otkad se protiv predsjednika SBB-a vodi sudski proces.

Prethodno, Čović je sa Radončićem razgovarao u Avaz Twist Toweru  24. februara kada je Radončić bio u kućnom pritvoru. Međutim, nakon što je prekršio mjere, lider SBB-a je ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

“Da je Radončić ostao još koji dan duže u pritvoru ja bih zatražio od Suda BiH da mi omogući da ga posjetim, što baš za neke nije mudro da kao predsjednik države idete u posjetu u pritvor,ali i to je jedan odnos prema nekome, ne smijete zatvarati oči pred problemom, bez obzira koje vrste. Uostalom mi se nalazimo u ambijentu u kojem se nalazimo i to ne smijemo nikada potcijeniti”, kazao je Čović krajem februara.

Podsjetimo, Radončiću je ponovo određen pritvor 4. marta nakon što je prethodno prekršio mjere zabrane. Rješenjem Suda BiH pritvor može trajati najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, do 15. februara 2018. godine ili do druge odluke Suda.

Protiv Radončića, ali i stranačkih kolega Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te bivšeg uposlenika Američke amabasade Zijada Hadžijahića15. februara je potvrđena optužnica po svim tačkama.

Oni su svojim djelovanjem, prema navodima Tužilaštva BiH, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12.2015. do 12. 01. 2016, počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 30. marta. Nastavak suđenja je zakazan za 13. april, a prvi svedoci Tužilaštva BiH bit će advokatica Vasvija Vidović i novinarka urednica u Dnevnom avazu Indira Čatić.

(N1)

Oznake: Dragan Čović