Politika 08.11.2020.

Dragan Lukač za Banjaluka.net: Zadaćemo još snažnije udarce kriminalu i korupciji

ČITANJE: 9 minuta

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća, a borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i rad na najsloženijim istragama teških ubistava, nije stala ni u vrijeme pandemije što pokazuju i zvanične statistike u takvom ritmu ćemo nastaviti i dalje, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Republike Srpske u intervjuu za Banjaluka.net.

On je istakao da je u proteklih pet godina mnogo uloženo u reorganizaciju i jačanje MUP-a Republike Srpske, te dodao da će biti nastavljeno kadrovsko podmlađivanje policije.

Kakva je trenutna bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj i šta kažu brojke o stanju bezbjednosti za prvih devet mjeseci ove godine?

LUKAČ: Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća. Ukupan broj krivičnih djela smanjen je za 4,2% u odnosu na isti period 2019. godine, a  povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih lica.  Imajući u vidu specifičnost ove godine, pandemiju virusa korona koja je zahvatila cijeli svijet, te tako i Republiku Srpsku, Ministarstvo unutrašnjih poslova se zajedno sa svojim građanima našlo pred još jednim izazovom.

Brojne su aktivnosti policijskih službenika u kojima smo učestvovali i još uvijek učestvujemo, u cilju sprovođenja mjera na sprečavanju širenja korona virusa među stanovništvom, ali to nas nije pokolebalo da sve poslove i zadatke izvršavamo efikasno i pravovremeno.

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, rad na najsloženijim istragama teških ubistava, kao i saradnja sa kolegama iz regiona upravo na tim istragama nije stala ni u vrijeme pandemije, o čemu svjedoče brojne aktivnosti policije u proteklom periodu.

Uspjeli smo da poslove policije organizujemo na način da izvršavamo sve poslove i zadatke, pri tome vodeći računa i o našim ljudima. Svakodnevni posao policajca podrazumijeva direktan kontakt sa ljudima i zato nam je bilo jako bitno da svaki policijski službenik i policijska stanica poštuje preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Napomenuću još da smo u proteklom periodu imali brojne što preventivne, što represivne aktivnosti policije u oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, što je ipak dalo rezultat da imamo za 12 % manje saobraćajnih nezgoda nego prošle godine

U periodu januar – septembar 2020. godine dogodilo se 6.539 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 889 saobraćajnih nezgoda manje nego prošle godine.  Broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama je za 19 % manji.

To ne znači da smo mi potpuno zadovoljni, jer nažalost, ove godine smo imali nekoliko saobraćajnih nezgoda u kojima su stradale čitave porodice, što je jedan od razloga da i dalje nastavimo u smjeru poboljšanja u ovoj oblasti. Tome će vjerujem značajno doprinijeti uspostavljanje stacionarnih radarskih sistema po lokalnim zajednicama na kritičnim putnim pravcima, kao i novi policijski presretači.

U toku je predizborna kampanja, ali i mjere zabrane javnih okupljanja. Da li će MUP RS uspjeti odgovoriti zadatku?

LUKAČ: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je formiralo svoj Štab za predstojeće lokalne izbore koji je zadužen za planske aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu i održavanju povoljnog bezbjednosnog ambijenta za održavanje lokalnih izbora u BiH raspisanih za 15. novembar ove godine.

Štab je izvršio procjenu bezbjednosne situacije na području Republike Srpske i okruženja na osnovu kojeg se planiraju sve neophodne aktivnosti Ministarstva u narednom periodu, a sve u cilju bezbjednog i nesmetanog odvijanja izbornog procesa.

Koji je to najveći izazov sa kojim se suočava policija danas i šta bi to moglo da bude bezbjednosna prijetnja za Republiku Srpsku u budućem periodu? Da li su to migranti, povratnici sa stranih ratišta, radikalni islamisti, vehabije, paradžemati?

LUKAČ: Svakako da su sve što ste pobrojali značajni bezbjednosni izazovi, ne samo za MUP Srpske i Republiku Srpsku, već i za društvo u cjelini.

Ovo su sve teme koje su svakog dana u našem fokusu, posebno kad vidimo reakciju institucija na državnom nivou na probleme koje one nose – nesnalaženje  u nalaženju adekvatnog odgovora na migrantsku krizu, mizerne kazne za povratnike sa sirijskog ratišta, bez adekvatnog sudskog epiloga u slučajevima terorističkih napada u BiH…

Činjenica da su mnoge terorističke akte u svijetu počinila lica koja su ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišteno oružje iz BiH govori da je ova zemlja veoma atraktivna za radikalne islamiste, koji BiH vide kao dobro mjesto odakle mogu djelovati dalje prema Evropi.

Stvaranje paradžemata u BiH bio je dugotrajan proces, a sve državne institucije su pred ovom pojavom zatvarale oči pozivajući se na Ustavom BiH garantovane slobode građana. MUP RS godinama upozorava da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati, te da radikalni islamisti teže da nametnu svoju vjeru i zakone i u BiH, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, vjerskih i pravosudnih institucija na te izazove. Više stotina njih je otišlo na strana ratišta da se bori u redovima ISIL-a, a određen broj njih se vratio. Presude koje su većini izrečene za ratovanje na stranim ratištima  su smiješne.

Kakvu poruku mi šaljemo sa tako malim kaznama – da mogu otići tamo negdje i u ime neke ideologije činiti zločine ubijati, a onda će u BiH biti kažnjeni kao da su počinili neki teži saobraćajni prekršaj. To obesmišljava sve napore koje ulažemo u borbi protiv terorizma.

Terorizam jeste veoma ozbiljan globalni problem. A teroristički napadi koji su se desili u BiH, pokazuju da niko nije imun. Upravo iz tih razloga, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske čini sve da se bezbjednosni problemi preduprijede i u tom smislu sarađujemo ne samo sa bezbjednosnim agencijama u BiH i regionu, već i šire.

Na funkciji ministra unutrašnjih poslova ste već šest godina i od tada je izvršena potpuna reorganizacija MUP-a, organizaciona, kadrovska i tehnička, kako ste i najavili u vašoj prvoj izjavi u javnosti nakon imenovanja, a poznati ste kao čovjek koji ne daje prazna obećanja. Na šta ste posebno ponosni za sve to vrijeme?

LUKAČ: Kao neko ko je i sam po profesiji policajac, posebno sam ponosan što smo uspjeli da u proteklih nekoliko godina poboljšamo primanja policijskih službenika, posebno onih sa srednjom i višom stručnom spremom, te i činjenicom da smo dobrim dijelom uspjeli u opremanju svakog policijskog službenika i organizacionih jedinica, na način da mogu uspješno i efikasno izvršavaju svoje poslove i zadatke. Jako značajna stvar su i izmjene zakona kojim je omogućeno da policijski službenici idu u penziju pod povoljnijim uslovima, odnosno da policija ide u penziju sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate. To je inicijativa koja postojala dugi niz godina i koja je konačno prošle godine realizovana i vjerujem da je veoma značajna za svakog našeg radnika koji sutra ode u penziju.

Istovremeno, ne mogu a da ne spomenem Centar za obuku koji smo formirali i izgradili na prostoru bivše kasarne „Zalužani“ za samo 4 godine, a koji je kao takav jedinstven ne samo u BiH, već i u regionu. U okviru Centra za obuku koji predstavlja vrhunski trenig centar za policiju smjestili smo i nekoliko naših operativnih uprava – Specijalnu antiterorističku jedincu, Jedinica žandarmeriju, Upravu za organizovani i teški kriminalitet, Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Upravu za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Na prostoru Centra smještena je i Helikopterska jedinica SAJ-a, Jedinica konjice Žandarmerije, a u toku je i izgradnja novog objekta Policijske akademije. Namjera nam je da na ovaj  način objedinimo najznačajnije aktivnosti za policiju na jednom mjestu i da Centar služi generacijama policijskih službenika koji tek dolaze.

Koliko je u MUP-u RS odškolovano i zaposleno mladih policajaca od početka 2015. godine do danas, te kakva je bila starosna struktura u MUP-u početkom 2015. godine, a kakva je danas. Da li ste zadovoljni trenutnim stanjem i kakvi su dalji koraci kad je u pitanju kadrovska reorganizacija?

LUKAČ: Jedan od mojih prioriteta po dolasku na čelo ministra unutrašnjih poslova bio je prije svega da podmladimo Policiju, jer je starosna struktura bila značajno viša nego što je to sada. U proteklih pet godina na Policijskoj akademiji smo odškolovali i u sistem primili oko 1.100 policijskih službenika, a upravo ovih dana  treba da ugovore o školovanju na Policijskoj akademiji potpišemo sa još 350 kadeta. To je naš strateški projekat i tu nećemo stati.

Na ulicama Banjaluke sve češće možemo vidjeti policijske patrole na konjima koje izazivaju oduševljenje građana. Šta je bio vaš motiv za uvođenje policijske konjice i kada bi je mogli vidjeti u drugim gradovima Srpske?

LUKAČ: Svjesni smo da je slika policijskog službenika na konju još uvijek atrakcija, ali vjerujem da će vremenom to postati normalno i da će ta slika čak biti preventivna za mnoge. Policija u Beogradu ima Konjičku četu još od 1946. godine, a imaju je i brojne policije u svijetu. Uloga ove jedinice kod nas trebala bi biti  višestruka, a prva i najvažnija je da pomogne u sprječavanju nereda, narušavanja javnog reda i mira.

Kakva je saradnja i razmjena infromacija MUP-a RS i drugih bezbjednosnih agencija u BiH i ima li prostora za poboljšanje te saradnje na dobrobit građana? Ima li još problema osim Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Evropolom?

LUKAČ: Saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH  je na zadovoljavajućem nivou, ali kako to uvijek ističem, ona uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja. i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima..

Kada je u pitanju uspostavljanje Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom, od agencija za provođenje zakona u BiH očekujemo i tražimo da samo dosljedno sprovedu Operativni sporazum sa Evropolom koji ratifikovan u Parlamentu, a ne da ga proizvoljno tumače i sa istiim manipulišu, kako im odgovara. Saradnja sa Europolom je jako bitna stvar u borbi protiv organizovanog kriminala i tom smislu ne smije biti dileme.

Posljednji teroristički napad u Beču pokazuje koliko je bitna saradnja BiH sa Europolom. Razmjena informacija u realnom vremenu je ključna za borbu protiv kriminala i zato ovo pitanje konačno mora biti rješeno.

Odmah po ovom tragičnom događaju, uputio sam pismo austrijskoj ambasadorki u BiH u kojem sam pored saučešća za stradale, izrazio potpunu spremnost i opredjeljenost MUP-a Srpske u borbi protiv terorizma. Naša Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma od ranije ima izuzetno dobru saradnju sa austrijskom policijom i mi im stojimo na raspolaganju.

(Banjaluka.net)

Oznake: Dragan Lukač