Dragan Talić napušta NDP

Bura u banjalučkoj skupštini traje već nedjeljama i ne vidi joj se kraj. Odbornik NDP-a Dragan Talić napušta tu partiju i ide u nezavisne odbornike. Za njegove usluge izuzetno je zainteresovan DNS koji pak ostaje bez trojice odbornika

Nakon što je uvijek aktuelni predsjedsednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban (DNS) najavio osnivanje novog odborničkog kluba u lokalnom parlamentu i poziva vladajuće koalicije da podnese ostavku, izgledna su nova previranja u organima gradske vlasti.

Podsjetimo, uz Balabana su stala još dva odbornika DNS-a, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović, što znači da bi njihovim odlaskom druga po snazi stranka na prošlim izborima bila svedena samo na jednog odbornika Borana Bosančića.

Situacija u vezi sa Balabanom uzdrmala je vladajuću garnituru ali je nije ugrozila jer gradonačelnik Igor Radojičić i bez trojice DNS-ovaca ima stabilnu većinu.

Međutim, DNS, odnosno lider banjalučkog odbora te stranke Nedeljko Čubrilović, su se našli u novom problemu jer je njihov koalicioni kapacitet sveden na samo jednog odbornika. Posljednjih nekoliko dana, kako saznaje Mondo, vodili su se intenzivni razgovori o određenim rokadama u parlamentu i neke od njih bi uskoro mogli da budu saopštene javnosti.

Kako se nezavanično saznaje, Čubrilović namjerava da u svoje redove “prevede” najmanje dvojicu odbornika iz opozicije, a glavne mete su mu, tvrde dobro upućeni izvori, Dragan Talić iz NDP-a i Ljubo Ninković iz SDS-a. Talić je, tvrde naši izvori, odluku o napuštanju NDP-a već donio. Ninković, pak, ostaje vjeran svojoj stranci.

Dragan Talić naslutio je u izjavi da napušta klub ove stranke, ali nije želio da precizira kada niti kako će ubuduće djelovati. Ipak, ocijenio je da će najvjerovatnije nastupati kao nezavisni odbornik.

“Danas sam razgovarao sa predsjednikom stranke Draganom Čavićem na ovu temu. Ne želim još da saopštim svoju konačnu odluku. Možda ću krenuti sa djelovanjem kao nezavisni odbornik”, kazao je Talić.

Na konkretno pitanje da li će preći u DNS, odgovorio je „ne razmišljam o DNS-u“.

“Ako se razilazim sa NDP-om, želim da to bude na korektan način. Dugo vremena, i to prije osnivanja NDP-a, imam prijateljski, fin odnos sa Čavićem. Odlično se razumijemo i nije mi zamjerio moja najnovija razmišljanja o mogućem odborničkom djelovanju”, dodao je Talić.

S druge strane, Ninković kategorično tvrdi da ostaje odbornik SDS-a.

“Definitivno ostajem uz SDS. Bilo je nekih interesovanja iz drugih stranaka, ali ne mijenjam stranku. Nisam imao direktan poziv da pređem u DNS, nego su to više bile posredničke ponude i prijateljski razgovori, ali ništa zvanično”,  naglasio je Ninković.

(mondo.ba)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.