Magazin 24.02.2017.

Drago Vejnović pred otvaranje izložbe u Banjaluci: Život je inspiracija mojih fotografija

ČITANJE: 2 minute

Foto-priču koju je gledajući trenutke života kroz objektiv ispričao banjalučki fotograf i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Drago Vejinović, posjetioci će večeras moći da pogledaju i dožive u Kamenoj kući na tvrđavi “Kastel”.

Izložba pod nazivom “Punctum” biće otvorena u 19 časova, a one koje dođu, priča Vejnović, očekuje iznenađenje, prije svega vizuelno, ali i neka njegova razmišljanja, propitivanja, nešto potpuno drugačije od onog što je do sada pokazivao.

– Život je inspiracija mojih radova. Satkan je od trenutaka kao što je čin fotografisanja. Ovim radovima, koji su višeznačni i višeslojni, pokušao sam ukazati na te trenutke. Iako se na prvi pogled čini da je ova izložba jedna hronika, ona to nije. Ostavimo posmatraču da na dvadeset tri printa na platnu velikog formata pronađe svoju ličnu i intimnu priču – objasnio je Vejnović.

Nijedan drugi medij, ističe Vejnović nije demokratičniji od fotografije.

– Gotovo svako (možda je preciznije reći svako!) fotografiše. Fotografska kamera je sveprisutna. Smartfoni u sebi imaju ugrađene veoma kvalitetne kamere, čak i najjeftiniji telefoni su opremljeni fotoaparatima. Rukovanje njima je tako jednostavno i intuitivno da bilo ko može snimiti kvalitetnu fotografiju – priča Vejnović.

Digitalni fotoaparati, opremljeni raznim automatikama, kako kaže, oslobodili su fotografa od zanata, vještine, ali samo naizgled. U vremenu kada se mnogi nazivaju fotografima, Vejinović postavlja pitanje: “Šta to znači biti profesionalni fotograf?”

– Da li su to oni koji žive od fotografije? Ili oni koji misle da su čim prebace digitalnu fotografiju u crnobijelu sliku napravili umjetničku fotografiju? Srećom, ima i onih koji fotografiju doživljavaju kao poziv, koji talentom, umijećem, promišljanjem i istrajnim radom stvaraju fotografije koje se ne zaboravljaju – naglašava Vejnović i dodaje da je za njega dobra fotografija, ona koja ga dirne, “ubode” i koja ne dozvoljava da skrene pogled s nje, poput bilo kog drugog umjetničkog djela.

Analogna fotografija

– Analogne fotografije se nikad nisam odrekao. Naprotiv, jedan sam od rijetkih na ovim prostorima koji se bavi ranim fotografskim tehnikama, poput mokrih kolodijskih ploča, cijanotipije, satprinta i drugih. Banjalučka publika je imala priliku prije tri godine, kroz izložbu “Portreti, mokre kolodijske ploče” u Banskom dvoru, vidjeti neke od tih radova. Analogna fotografija zahtijeva drugačiji kreativni proces – rekao je Vejnović.

(glassrpske.com)