Vijesti 09.11.2018.

DRAGOČAJ Prelaz preko magistrale veliki rizik za đake

ČITANJE: 3 minute

Rješenje problema mještana Dragočaja, koji već godinama ukazuju na to da raskrsnica na magistralnom putu M4 Banjaluka – Prijedor u ovom naselju nije bezbjedna, i dalje tapka u mjestu.

Mještani tvrde da postavljanje svjetlosne signalizacije za pješački prelaz nije rješenje, te da je neophodno rekonstruisati kompletnu raskrsnicu. Navode da je posebno zabrinjavajuće to što preko ove nepregledne raskrsnice svakodnevno prelazi oko 300 đaka iz Dragočaja i susjednih naselja. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj Slavenko Tadić rekao je da osim mještana ovog naselja raskrsnicu prelazi i veliki broj učenika iz Ramića, Kuljana i Prijakovaca kako bi došli u školu. On je istakao da već godinama šalju molbe na razne adrese s ciljem da se poveća

bezbjednost na raskrsnici i ovaj problem trajno riješi.

– Vlada Republike Srpske je formirala komisiju koja je u januaru izašla na teren, te donijela kratkoročne i dugoročne zaključke. Nadležni su upućeni u sve, ali dugoročne mjere još nisu realizovane – istakao je Tadić.

On je dodao da je jedan od razloga nepreglednosti raskrsnice to što su priključni putevi iz pravca Dragočaja i Ramića niži u odnosu na magistralu.

– Priključni putevi iz pravca Dragočaja i Ramića su niži, gdje je visinska razlika više od 10 promila. Osim toga, u raskrsnici se nalaze dva autobuska stajališta, a nasred nje pješački prelaz, što dodatno otežava bezbjednost učesnika u saobraćaju – rekao je Tadić.

Iz preduzeća “Putevi RS” kazali su da na raskrsnici postoji sva neophodna saobraćajna signalizacija, te da pristupne saobraćajnice nisu u njihovoj, već su u nadležnosti grada.

– Signalizacija upozorava učesnike u saobraćaju da se približavaju raskrsnici na kojoj je pješački prelaz, a tu je i pješački semafor-treptač, ograničenje brzine i putokazne table – saopšteno je iz “Puteva”.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja su rekli da je komisija

predložila mjere sa rješenje problema na pomenutoj raskrsnici. Kao dugoročnu mjeru koja bi smanjila rizik od saobraćajnih nesreća naveli su izmještanje gradskog autobuskog stajališta.

– Nadležnost za gradnju autobuskih stajališta je na jedinici lokalne samouprave, odnosno grada Banjaluke. Ministarstvo saobraćaja je formiralo komisiju koja je dala preporuke, a na Gradskoj upravi je da li će planirati novac za izmještanje autobuskog stajališta, naravno, uz saglasnost “Puteva RS” – rekao je direktor Agencije Milija Radović.

Iz Gradske uprave su naveli da je formirana komisija s ciljem da analizira stanje bezbjednosti na ovoj raskrsnici.

– Kada dobijemo preporuke komisije, razmotrićemo situaciju – kazali su u Gradskoj upravi.

Saobraćajne nesreće

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja potvrdili su da je raskrsnica izuzetno opasna. Slavenko Tadić je rekao da je na spornoj raskrsnici dolazilo do više saobraćajnih nesreća u kojima je bilo kobnih posljedica.

– U zoni ove raskrsnice u posljednje četiri godine dogodila  saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba poginula i pet saobraćajki u kojima je bilo teško povrijeđenih – rekao je Tadić.

(Glas Srpske)