Vijesti 07.02.2016.

Drakulić: Služena liturgija u spomen hramu

ČITANJE: 1 minuta
drakulic liturgija
U Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću jutros je služena liturgija povodom obilježavanja 74 godine od ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac u kome je ubijeno 2.300 Srba.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, te potomci žrtava ustaškog pokolja.

Nakon liturgije, u 12.00 časova, biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-kosturnice u Drakuliću.

Ustaše su 7. februara 1942. godine izvršile pokolj srpskog stanovništva u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac. Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Ustaške snage su pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

(Agencije)