Vijesti 19.09.2015.

Drama na Harmici: Slovenci razdvajaju porodice, vika, plač

ČITANJE: 1 minuta
harmica

Nova velika drama odvija se na hrvatsko-slovenskoj granici, na graničnom prelazu Harmica. Slovenci su izuzetno spori u propuštanju izbjeglica, žele evidentirati baš svakoga, pa se stvorila velika nervoza.

Porodice su, zbog davanja prednosti prolasku ženi i djeci, razdvojene pa je nastalo veliko naguravanje. Granični policajci su ih počeli puštati na kapaljku, ali stanje je napeto. Djeca vrište, žene plaču, muškarci viču.

Sve je dodatno eskaliralo u trenutku kada je televizijski snimatelj agencije AP, inače Amerikanac, sa slovenske strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbjeglice.

Policajci su ga na mjestu oborili, svladali, dvojica su legla na njega i, uz njegove glasne jauke, uhapsili ga i odveli u policijske prostorije.

harmica1

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je nove brojke o izbjeglicama u Hrvatskoj.

Do 11 sati u subotu ušlo je 20.737 migranata. Priliv migranata i dalje je na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi nešto više od 2500 osoba.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je pomoć Evropske unije u rješavanju izbjegličke krize u kojoj se Hrvatska našla.

Izjavila je da Hrvatska mora biti realistična kada je riječ o vlastitim sposobnostima u situaciji u kojoj hiljade ljudi prelaze granicu bježeći od konflikata na Bliskom istoku i u Africi.

Premijer Zoran Milanović oštro se usprotivio ideji koju je u nekoliko navrata iznosila predsjednica Republike o slanju vojske na granicu.

– To bi značilo ubijanje ljudi – naglasio je on.

(NN)