Region 03.01.2023.

Drama na Šar-planini: Britanski diplomata pao niz stijenu, KFOR ga izvlačio helikopterom

ČITANJE: 1 minuta

Gorska služba spasavanja na tzv. Kosovu saopštila je detalje akcije nakon spasavanja pripadnika britanske ambasade, koji je povrijeđen na Šar-planini.

Službe spasavanja na tzv. Kosovu saopštile su detalje od momenta kada su dobili telefonski poziv za pomoć, do kada je član Ambasade upućen u ljekarsku pomoć, piše albanski Telegrafi.

“U brzoj koordinaciji s policijom i ski-centrom, omogućeno je prevezivanje gorskih spasilaca žičarom do najviše tačke, dok je druga ekipa krenula da se penje do povrijeđenih s opremom za pomoć i evakuaciju sa zemlje.”

Prema navodima, poziv za pomoć je primljen u 14.20, uz navode da se desila nesreća u rejonu ski-centra Brezovica. Obaviještena je kosovska policija i započeto je spasavanje. Srećom, službe spasavanja uspjele su da stupe u kontakt s povrijeđenim, koji je poslao koordinate gdje se nalazi. S lakoćom se stupilo u kontakt, navode, sa drugom osobom koja je bila u pratnji diplomate, ali mu nije imala pristup. Obojici je, dodaju, telefonom savjetovano da ostanu mirni i rečeno im je o drugim bezbjednosnim elementima.

U međuvremenu, ekipe vatrogasaca iz Štrpca su počele da pružaju podršku i približavaju se tom području. Povrijeđeni je lociran u 16.25 na mjestu zvanom crvena stijena, koji se, nažalost, skliznuo niz planinu oko 450 m.

Povrijeđeni diplomata je evakuisan vazdušnim prevozom. Stigao je helikopter Kfora, koji je prevezao povrijeđenog, kako bi dobio ljekarsku pomoć.