Vijesti 02.01.2019.

DRAMA U FONDU SOLIDARNOSTI RS U posljednjim satima 2018. dvoje teško bolesne djece poslato na liječenje

ČITANJE: 2 minute

Drama, koja se bukvalno posljednjih sati 2018. godine dešavala u Fondu solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu, a koja je ostala “skrivena” od javnosti, završila je srećno.

Dvoje teško bolesne djece upućeno je na liječenje u inostranstvo i već su smješteni u prestižnim  klinikama u Italiji i Rusiji.

– Ne možemo otkrivati više detalja, jer moramo čuvati privatnost i dostojanstvo te djece i njihovih porodica, ali možemo reći da zbog praznika liječenje nijednog bolesnog djeteta nije ugroženo. Nijedan hitni slučaj nije ostao neriješen prije Nove godine – rekla je za Srpskainfo direktorka Fonda dr Jasminka Vučković.

Kako saznajemo, liječenje ove djece nije dovedeno u vremenski tjesnac zbog toga što nije bilo dovoljno novca u Fondu, niti zbog sporosti donošenja odluka. Radilo se, naime, o tome da je bilo neophodno provesti potrebne procedure, a u međuvremenu, zbog prelaska iz jedne u drugu godinu, usporen je devizni promet novca između država. U jednom od dva navedena slučaja dijete je upućeno na liječenje u Italiju uz garanciju da će već 2. januara novac “leći” na račun.

Tokom 2018, prve godine rada Fonda solidarnosti, na liječenje je upućeno ukupno 64 djece, dok je 16 slučajeva, koji nisu hitni, još u proceduri.

Direktorka Fonda Jasminka Vučković rekla je da iz svakog od tih predmeta stoji jedna potresna životna priča, skrivena od javnosti.

Sve te porodice sam lično upoznala, često sam plakala zbog sudbine njihove djece. Oni do sada nisu bili spremni da o svemu što su proživljavali javno govore, i mi to poštujemo, ali uskoro će neki od roditelja heroja ispričati svoju priču – rekla je Vučkovićeva.

Ona se zahvalila svim donatorima, a naročito građanima Srpske, koji su najveći donatori, jer su svojim prilozima omogućili djeci da u inostranstvu nastave borbu za život i zdravlje i da njihovi rodieji, uz sve druge teške probleme, bar ne moraju brinuti o novcu.

– Jedna mi je majka rekla: “Ne možete zamisliti šta to znači, dok se borite za život svog djeteta, da ne morate skupljati novac, nego jednostavno uzmete dokumente, sjednete u avion i sa svojim djetetom otputujete u kliniku u kojoj se može nastviti liječenje” – rekla je Vučkovićeva.

U toku minule godine je za liječenje i dijagnostičke porcedure za djecu iz RS u inostranstvu iz Fonda solidarnosti potrošeno ukupno 1,8 miliona KM. Na računu Fonda trenutno je na raspolaganju još 5,8 miliona KM. Jedino zaposlena u Fondu je direktorka, dok članovi ljekarskih komisija i upravnog odobra fonda rade volenterski.

Uz većinu zaposlenih u Srpskoj, koji odvajaju dio plate za Fond, te donatora, koji su  tražili da ostanu anonimni, novac u Fond redovno uplaćuje i oko stotinu penzinera.

(Srpskainfo)