Vijesti 22.04.2016.

Drama u Krajina osiguranju: Otkazi uz policiju i hitnu pomoć

ČITANJE: 3 minute
krajina osiguranje
Radnici Krajina osiguranja ustali su protiv novog vlasnika. Njih 30-tak prekinuli su rad i okupili se ispred sjedišta firme kako bi ukazali na javašluk i mobing u preduzeću.

Tvrde da većinski akcionar Indijac Navin Agarval, šakom i kapom dijeli otkaze, krši zakon i uništava kompaniju.
Sve je puklo jutros kada je otkaz uručen i šefu računovodstva.

“Radnici su naravno zatražili objašnjenje zbog čega je došlo do smjene, odnosno otkaza šefu računovodstva i rekli su nam da je otkaz dat zbog toga što je radnicima isplaćen topli obrok”, kaže Snežana Grahovac, radnik Krajina osiguranja.

Nakon što su stali iza otpuštenog kolege, tridesetak radnika je usmeno obavješteno da su svi ostali bez posla. Mnogi su zbog pretrpljenog šoka završili i u hitnoj pomoći uključujući i otpuštenog računovođu Ranka Matića.

Telefonom je za ATV objasnio da je isplatu toplog obroka odobrio direktor Bakir Pekušić koji je u srijedu takođe ostao bez posla. Osim zbog toplih obroka otkazi su pljuštali i zbog izjava pred kamerama. Slobodan Bobar požalio se na mobing i odmah je obaviješten da se više ne vraća.

Vlasnik je juče radnicima zabranio i pušenje, a posebno mu je smetalo, zatvaranje vrata pa je pismeno zaprijetio da će ih skinuti. Odmah je u kontrolu došla inspekcija rada, a u inspektoratu kažu da će izvještaj naknadno saopštiti.

Navin Agarval tvrdi da je samo radio po zakonu.

“Otkrili smo određene probleme sa šefom računovodstva. Suštinski, on je isplatio određen novac, što nije bilo dozvoljeno. Zbog toga smo ga poslali na odmor, dok direktor to ne razmotri detaljnije”, ispričao je Navin Agarval, predsjednik Upravnog odbora, Krajina osiguranja.

Radnice se plaše i za sudbinu Krajina osiguranja. Nakon što je Agarval za 6 miliona maraka kupio većinski paket akcija, nikada ih nije upisao u sudski registar. Agencija za osiguranje uhvatila ga je u pokušaju da novac izvuče preko dvije fiktivne firme sa osnivačkim ulogom od jedne marke.

“od decembra mjeseca nemamo još informaciju da je isti upisan u sudski registar da je došlo do povećanja kapitala. Plašite se da novi vlasnik pokušava izvući novac? Da vam kažem nešto to se već radi mediji su pisali agencija je vodila vanrednu kontrolu i agencija koja je naš regulator ima sve potrebne dokaze”, ispričala je Snežana Grahovac, radnik Krajina osiguranja.

Strijepnje radnika potvrđuje i rješenje Agencije za osiguranje do kojeg je došao ATV.

“Raspolaganje sredstvima od uplaćene emisije akcija u iznosu od 6 miliona maraka prije registracije povećanja kapitala u sudskom registru stvara se sumnja da je novac od emisije trebao biti iznesen iz društva”, stoji u rješenju.

Nakon kontrole novac je vraćen na račune Krajina osiguranja, a Agarvalu je zabranjeno da s njim raspolaže. Sva ovlašćenja Agencija je prenijela na smijenjenog Pekušića za kojeg Agarval kaže da je otpušten zbog loših poslovnih rezultata. Agencija je ustanovila i da je novi vlasnik nezakonito izmijenio statut i da sa dva paketa od po 25 odsto akcija, upravlja na štetu ostalih akcionara. Zbog toga je najveći pojedinačni akcionar, IRB pokrenuo sudski spor.

(ATV)