Vijesti 18.11.2015.

Drama u Libiji se nastavlja: Još se ne zna ko je oteo Srbe

ČITANJE: 2 minute
oteti srbi
Otkup za dvoje otetih srpskih državljana u Libiji Jovice Stepića i Slađane Stanković ni posle deset dana niko nije tražio i niko ne zna gdje se oni tačno nalaze, saznaje Kurir.

Njihova sudbina krajnje je neizvjesna, a pripadnici BIA i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović prethodnih dana boravili su u Libiji pokušavajući da, u saradnji sa stranim obavještajnim službama, stupe u kontakt sa otmičarima, ali bez uspjeha, pa su se juče vratili u Srbiju.

– Niko ništa ne zna o otetim Srbima, ni ko ih je oteo, ni gdje se oni sada nalaze. Prvo se sumnjalo da ih je otela teroristička organizacija Islamska država, a onda se pojavila i priča da su ih kidnapovale lokalne kriminalne grupe. Međutim, i dalje niko sa sigurnošću ne može da kaže šta je pozadina ovog slučaja, odnosno ko i s kakvim namjerama stoji iza svega, tako da naznaka kad će se sve razriješiti gotovo da i nema. Sa otmičarima niko nije uspio da stupi u kontakt – priča izvor Kurira.

Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbjednosti, kaže da se nikada ovakvi slučajevi ne mogu brzo riješiti jer je to rizičan posao.

– Sigurno je da će ovo trajati još izvjestan period, ali je u ovom momentu teško bilo šta predvidjeti. Ipak, mislim da su oteti Srbi još uvek živi i da će oni najvjerovatnije biti pušteni, a tek će se vidjeti pod kojim uslovima – kaže Spasić i dodaje:

– Inače, zbunjuje to što već danima nemamo nikakav zvaničan komentar u vezi sa ovim slučajem. To zbunjuje javnost jer je prije toga rečeno da je situacija komplikovana, ali mi ne znamo o čemu je riječ. Ućutao se i ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, koji je na sva usta prijetio da će objaviti neka dokumenta.

U MSP su nam kazali da zbog delikatne situacije ne mogu da iznose bilo kakve informacije, te da se za sva pitanja obratimo kabinetu premijera, koji rukovodi ovim slučajem.

Porodice otetih Srba danima žive u strahu za živote svojih najbližih. Dragan Mišić, rođeni brat otetog Jovice Stepića, kaže da je, kako vreme odmiče, sve više zabrinut, a da se čak i ne zna gdje se oteti nalaze.

– Niko nam ništa nije javio poslije otmice. Uopšte ne znam šta se dešava i mnogo sam zabrinut. Vjerujem da će sve biti dobro. Mora da bude dobro – kaže on.

(Kurir)