Politika 27.09.2021.

Draško Milinović: Biće i žalosno i smiješno kada građani vide da se nije dogodio “medijski mrak”

ČITANJE: 2 minute

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović izjavio je Srni da se gašenjem analognih predajnika ne gasi program niti jedne televizije, već one nastavljaju da emituju putem drugih naprednijih tehnologija koje su svima dostupne i programi tih televizija su i dalje vidljivi, građani ih gledaju.

To je cijela i veoma jednostavna istina istakao je Milinović i pojasnio da se televizijski program ne emituje više putem analogne tehnologije, već posredstvom digitalnih platformi, kako kablovskih operatera koji pokrivaju 85 odsto teritorije BiH, tako i putem satelita kojima je pokriveno 100 odsto teritorije BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše navode opozicije, uoči najavljenih protesta, da direktor RAK-a navodno guši medijske slobode, da će u BiH nastupiti medijski mrak i da na poziciji direktora RAK-a ispunjava političke zadatke vladajuće strukture, Milinović je naglasio da je važno da javnost razumije da ovo nije projekat koji radi “neki direktor”, osoba ili politička stranka.

– Ovo je posao koji mora da se uradi i ko god da je na mjestu na kojem sam trenutno bi imao istu obavezu zarad istog cilja, a to je napraviti korak dalje u pravcu koji zahtijeva 21. vijek komunikacija i kojim je razvijeni svijet davno prošao. Kako bismo bolje razumjeli ovu problematiku riječ je o procesu digitalizacije o preuzetim međunarodnim obavezama koje BiH mora ispuniti, a sa kojim kasnimo najmanje šest godina – pojasnio je direktor RAK-a.

On je naveo da je analogna tehnologija zastarjela i u evropskim zemljama otišla u prošlost prije više od deset godina.

– Svijet napreduje, tehnologije se mijenjaju i razvijaju. Digitalna tehnologija je i sadašnjost i budućnost. Dakle, ovo je napredak, koristimo prednosti koje donosi digitalna tehnologija u raznim oblastima, konkretno i u emitovanju televizijskog programa – rekao je Milinović.

Što se tiče optužbi da “nastupa medijski mrak”, direktor RAK-a je istakao da je istina toliko jednostavna i očigledna da se ne može dovoditi u sumnju – gase se pojedini analogni predajnici, a ne gase se televizije i njihovi programi.

– Više političkih opcija je potpuno okrenulo teze i nametnulo političku temu bez osnova, a u koju se, nažalost, slabo razumiju i očigledno je da je ovo početak predizborne retorike. Biće i žalosno i smiješno kada građani vide da se nije dogodio taj ‘medijski mrak’ o kojem oni pričaju ni za tri mjeseca, ni za šest mjeseci ni za godinu dana, niti će se dogoditi. Istina se u ovom slučaju vidi golim okom – poručio je Milinović.

(Srna, E.M)