Magazin 14.04.2016.

Dresirali pse da traže drogu, a oni pronalaze samo kobasice

ČITANJE: 1 minuta
psi
Grupa pasa tragača u čiju je obuku uloženo 1,25 miliona funti, po izlasku ‘na teren’ u mančesterskom aerodromu pokazala je poseban talent za pronalazak manjih količina kobasica i sira pri pregledu prtljage putnika, ali talenat za pronalaženje krijumčarene droge je izostao, stoji u izvještaju britanske inspekcije za graničnu bezbjednost.

Članovi Nezavisne inspekcije za graničnu bezbjednst i imigraciju utvrdili su da u šestomjesečnom periodu na aerodromu u Mančesteru grupa od šest pasa koja je prošla posebnu obuku za pronalaženje najjačih i najopasnijih vrsta droga – heroina i kokaina, nijednom nije uspjela otkriti krijumčarenu ili sakrivenu tešku drogu.

‘Teško je reći u kojoj su mjeri psi tragači zaplašili potencijalne krijumčare, ali od njih smo dobili jako malo zauzvrat obzirom na količinu novca utrošenu u njihovu dresuru, a riječ je o 1,25 miliona funta’, piše u izvjštaju Nezavisne inspekcije za graničnu bezbjednost i imigraciju.

Svaki od pasa koji je prošao dresuru specijalizovan je za detekciju određenih dobara koja se najčešće pokušavaju ilegalno prenijeti preko granice, poput droge, duvana, novca, mesa… u aerodmromu u kojom godišnje procirkuše 22 miliona putnika.

U izvještaju stoji da su tragači pomogli carinicima zaplijeniti 46 kg cigareta i 181 kg mesa, ali da u razdoblju između novembra 2014. i juna 2015. nisu nanjušili nijednu vrstu teške droge.

Jedan od pasa obučenih za pronalazak krijumčarenih mesnih proizvoda više je puta ispunio očekivani zadatak, ali ‘radilo se o manjim količinama kobasica ili sira’, zbog čega javno zdravlje u Velikoj Britaniji nije došlo u opasnosti, stoji u izvještaju te se dodaje da se razmatraju uspješnije metode dresure.

(NN)