Sport 21.02.2019.

DREVNA IGRA OSVAJA BANJALUKU Maša Maksimović predvodi neke nove klince

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki šah je dugo živio na “slavi” sjajnih rezultata predratnog ŠK Nikica Pavlić, koji su gradu na Vrbasu donijeli epitet trećeg šahovskog centra u bivšoj Jugoslaviji. 

U međuvremenu, pojavili su se neki novi klinci, a predvode ih Maša i Bojan Maksimović, najmlađi FIDE majstori od kada se pomjeraju drvca u Banjaluci.

Iako nije napunila 18 godina, Maša je otišla korak dalje i u seniorskoj konkurenciji; postala je prva Banjalučanka koja je zaigrala na Olimpijadi za žene. Nastupila je na prvoj tabli za reprezentaciju BiH u Gruziji, osvojivši 6 poena iz 11 partija.

Neposredno prije tog takmičenja ona je ostvarila najbolji rezultat neke kadetkinje iz BiH od kada se igraju evropska prvenstva za mlade. Naime, u Letoniji je, u grupi do 18 godina, kao član Škole šaha “Skakač” osvojila 11. mjesto.

Trenutno je po rejtingu, 32. igrač u Evropi (do 18 godina) i 54. u svijetu, dok je u BiH druga (aktivna) šahistkinja po snazi u seniorskoj konkurenciji.

Odlične rezultate prepoznali su u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, koji su joj dodijelili priznanje za najtalentovaniju sportistkinju u 2018. Bilo je to ujedno prvo takvo priznanje za šah u dosadašnjih 17 izbora najboljih sportista u gradu.

– Tutulu ženskog FIDE majstora sam osvojila sa 15 godina 6 mjeseci 11 dana, čime sam postala najmlađi šahovski majstor u Banjaluci. Nedugo potom, granicu će, za čitavih 12 mjeseci, pomjeriti moj brat Bojan. Od rezultata izdvajam zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade u problemskom šahu, u Gruziji 2014, dvostruki sam kadetski prvak Srpske, a trostruki BiH, dok sam, zajedno sa “Skakačem”, četiri puta trijumfovala na Prvoj ligi Srpske za omladince – kaže Maša za Srpskainfo.

Aktuelna seniorska šampionka Srpske pohađa Beogradsku gimnaziju, a pored školskih, ima ambiciozne planove i na 64 polja.

Planira još jedan nastup, peti po redu, na Evropskom prvenstvu za mlade, koje se održava u Slovačkoj, mada će joj, kaže, posebno zadovoljstvo predstavljati premijerni nastup na Svjetskom šampionatu, u Indiji.

– Škola je, naravno, na prvom mjestu. Učiniću, ipak, sve da se odlično pripremim kako bih u Bratislavi i Mumabiju ostvarila bolji rezultat od 11. mjesta iz Letonije. Pored toga, cilj je da poboljšam rejting i podižem formu sve do nove Olimpijade, u Rusiji 2020. godine – otkriva svoje planove Maša Maksimović.

Nada se kako će je učešće na šahovskim turnirima, rad i dodatno sticanje iskustva dovesti do toga da do kraja srednje škole, najkasnije fakulteta, ostvari svoj san – da postane međunarodni majstor i, konačno, velemajstor.

Uzor joj je, kaže, Judit Polgar, mađarska šahistkinja koja se uspješno borila sa muškim kolegama i jedno vrijeme bila čak među 10 najjačih igrača svijeta!

(Srpskainfo)