Vijesti 28.03.2023.

DRINIĆ U NSRS: Poskupljenje struje na štetu građana, dok se pune privatni džepovi pojedinaca

ČITANJE: 3 minute

Na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, tačka dnevnog reda bio je i (ne)usvajanje izvještaja Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Najglasniji bio je narodni poslanik Nebojša Drinić koji je u desetominutnom izlaganju saopštio nekoliko važnih informacija o tome kako se ne želi pomoći građanima Srpske dok istovremeno se pune privatni džepovi pojedinaca.

“Sjetim da se ovdje izvještaji friziraju, da izvještaje potpisuju revizori kojima se sudi za zloupotrebe položaja i razna druga krivična djela i da ne postoji negativan izvještaj, jer je kod nas sve pozitivno i samo Bože da smo živi. A direktori preduzeća, javnih ustanova plate po nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka primaju, vode preduzeća u debele minusa i onda te minus plaćaju ko drugi nego građani.

Glavno je navesti da se vodi računa o potrošačima, da se ulaže u mrežu itd. a svi smo svjedoci da kupci ništa drugo nisu vidjeli osim suvog poskupljenja.

Prema zvaničnim podacima, domaćinstva u Srpskoj prosječno troše oko 500 kilovata struje.

U ovaj prosjek su sabirana i domaćinstva u kojima niko ne živi, ali i porodice sa 2,3,4. i više djece i tako se došlo do prosječne potrošnje, od famoznih 500 kilovata i kada potrošite više počinje obračun „blok“ ili skuplje tarife. I od te potrošnje zavisi i dodatna mrežarina i njena cijena, koja se mjeri po osnovi potrošene struje.

Iz ovoga se može zaključiti da će najveću cijenu plaćati višečlane porodice a najnižu, oni koji su se odselili i Republike Srpske.

Ovakvim uopštenim i neodređenim politikama samo ćete mladim ljudima dati podstrek da bježe glavom bez obzira iz Republike Srpske, nećete poboljšati demografsku sliku, a opet nećete ništa uraditi za građane koji žele da žive u Republici Srpskoj”, napomenuo je Drinić.

“Možda jedina zajednička stvar ovoj državi i građanima jeste da građani ostaju bez para, a država bez miliona.

Uzmimo npr. državne RITE „Gacko“ i RITE „Ugljevik“, koje godinama posluju u minusu dok jedina privatna termoelektrana u Srpskoj, od osnivanja ostvaruje višemilionski profit. Blizu 50 miliona u vrijeme pandemije korona virusa (2021-2022). Povećava i broj zaposlenih – više od 900 – rekao je Drinić u svom obraćanju.

Dodaje i da je 2009. godine, kada je cijena barela bila oko 73 dolara cijena dizela u Srpskoj bila je od 1,85KM do 1,95 a benzina 1,90 – i tada su građani govorili da je cijena previsoka a danas kada je cijena barela ista u Srpskoj je dizel 2,70 a benzina 2,60. Dok u Federaciji dizel je 2,46 a benzina 2,41.

“Iako ste prije izbora svi redom u vlasti govorili da neće doći do poskupljenja struje, ipak već u novembru, manje od mjesec dana nakon izbora, saznajemo da će ipak doći do poskupljenja struje za privredu. I to umjesto 53 evra po megavatu, biće između 60 i 68 evra tj.65 evra a da poskupljenje mrežarine neće biti veće od 10%.

Cijena mrežarine povećana je za 30%. A imali ste dogovor sa poslovnom zajedniceom. Mrežarina je povećana i zavisi od potrošnje struje. I pitam vas, koji su to elementi doveli do enormnog poskupljenja struje??

Dalje, zašto zanatsko-preduzetnička komora se ne oslobodi plaćanja industrijske struje? Samostalni preduzetnici su fizička lica – moleri, električari – i nemaju radnju. Fudbalski klubovi cijenu komunalija u vidu struje plaćaju po industrijskoj tarifi po kojoj svi znamo da je višestruko skuplja.

Grad Banja Luka sportska udruženja oslobodio je plaćanja vode.

Hoćete li išta preduzeti po pitanju kvaliteta života građana, akciza, sportskih organizacija”, upitao je Drinić narodne poslanke i premijera, prenosi sferamedija.com.