Politika 08.02.2023.

Drinić: Zaustaviti odlazak firmi iz Srpske u Federaciju

ČITANJE: 2 minute

Privreda Republike Srpske je generalno gledano, kao raštimovan klavir na kojem mnoge dirke ne rade. O tome najbolje govore statistike koje se najčešće kriju.

Poručio je ovo poslanih PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Drinić komentarišući izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima tokom današnje rasprave na posebnoj sjednici parlamenta.

Anegdotski gledano, istakao je on, privreda u kojoj su najbolje plaćena zanimanja politika, marketing i plastična hirurgija ne može biti uspješna, niti održiva.

Drinić je dodao da je riječ o sitnim, kozmetičkim izmjenama koje u suštini neće bitnije uticati, niti olakšati privrednicima život.

– Imamo mnogo primjera da pojedina društva sa sjedištem u Srpskoj često mijenjaju adrese i odlaze na teritoriju Federacije BiH. Nedopustivo je da nikada niko od nadležnih nije pokušao da razgovara sa predstavnicima tih firmi i nađe rješenje da ih zadržimo u Republici Srpskoj. Ne možemo se odricati domaćih snaga, niti ijedne marke koja ide u budžet Republike Srpske – istakao je Drinić.

Кao pozitivan primjer uspostavljanja direktne komunikacije između institucija i privrednih društava naveo je Preduzetnički centar Banjaluka, piše Srpskainfo.

– Preduzetnički centar je projekat koji smo zamislili kao servis koji će biti na usluzi privrednicima i preduzetnicima, u ime Grada. Pokazao se kao dobar način komunikacije. U dvije godine imali smo rekordan broj novozaposlenih preduzetnika, duplo veći broj prijavljenih za subvenciju nego što je bilo ranije. Grad Banjaluka je izdvojio za subvencije 1,5 miliona КM, a visina subvencije za poslovnu ideju bila je od 15 do 30 hiljada КM, za razliku od ranijih godina kada je visina subvencije bila od 5 do 15 hiljada – istakao je Drinić koji je i jedan od inicijatora osnivanja i idejni tvorac Preduzetničkog centra Banjaluka.

Zaključio je da je krajnje vrijeme da se republičke vlasti ozbiljnije pozabave razvojem privrede u Republici Srpskoj, odnosno da počnu da se bave suštinom, a ne samo formom.

E.M.