DRLJAČA PRIZNAO KRIVICU: U petak presuda za ubistvo Bruna Rolda

Vijeće Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić, prihvatilo je priznanje krivice Radeta Drljače za brutalno ubistvo poznanika Bruna Rolda (54), a on je ispričao da mu je kobne večeri “nešto puklo u glavi”.

Izricanje presude zakazano je za petak.

– Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga – rekao je danas u Okružnom sudu Drljača, kojeg optužnica tereti da je zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti, te da je zapalio tijelo nakon ubistva.

Drljača je u sudu, prije nego je vijeće odlučilo o njegovom priznanju, kazao da mu je ubijeni Rold bio kao otac i da s njim nije imao sukoba te da mu nije jasno da je to mogao da uradi.

– Živio sam s Roldom u toj kući. Te večeri našao sam se s Borisom Zorićem i Slobodanom Krnetićem. Oni su sa mnom spavali u kući kada je došao Rold i počeo da galami. Krnetić ga je udario pesnicom i oborio. Udario sam mu par šamara, pa smo ga svi tukli rukama i nogama – rekao je Drljača.

Prisjetio se da su Zorić i Krnetić uzimali nož i govorili da će ubiti Rolda ali su odustali.

– Uzeo sam nož i to uradio, učinio rukom rez te povukao dole. Lagano sam to uradio. Kajem se zbog toga i još mi nije jasno što sam to uradio. Ne sjećam se svega jer sam bio pijan – kazao je Drljača.

Otac optuženog, Ranko Drljača kazao je da je njegov sin bolestan i da je ranije činio krivična djela. Kazao je da je molio nadležne da ga liječe ili pritvore i sklone sa ulice jer će nekog ubiti, ali da ga niko nije slušao.

Drljačin advokat, Aleksandar Jokić tražio je od suda da mu izrekne blažu kaznu i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od zavisnosti.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo tražio je strože kažnjavanje jer je zločin počinjen na brutalan način, a optuženi osoba nasilnog ponašanja. Strože kažnjavanje traži i sin ubijenog Zlatko Rold, ali ne traži nadoknadu štete.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića. Optužnica tereti Drljaču da je sa saizvršiocima, Zorićem i Krnetićem, ubio Rolda. Drljača se tereti i za paljevinu tijela i kuće u kojoj se zločin počinjen. U optužnici se navodi da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Postupak protiv Zorića i Krnetića je odvojen.

Vještak: Drljači potrebno liječenje

Vještak Tužilaštva, specijalista sudske medicine Sanja Vukadinović Stojanović kazala je da je optuženi Rade Drljača ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti. Kazala je i da je krivično djelo paljevinu počinio u “stanju smanjene uračunjivosti do bitno, ali ne i bitno”.

– Radi se o osobi koja ima emocionalni poremećaj ličnosti i mentalni poremećaj zbog zavisnosti od droga i opijata. Potrebno mu je izreći mjeru obaveznog liječenja – rekla je Vukadinović-Stojanović. Dodala je da postoji opasnost da bi Drljača na slobodi, ako se ne liječi, mogao da ponovi krivično djelo.

(Glas Srpske)

Mladić preminuo nakon uboda stršljena

Dvadesetsedmogodišnji Miroslav Vasić preminuo je od ujeda stršljena na putu od Modriče do Dobojske bolnice. Kako prenose “Novosti” Miroslava su dovezli u teškom stanju u modrički Dom zdravlja gdje mu je ukazana prva pomoć, nakon čega je kolima hitne pomoći upućen u bolnicu u Doboju. Prema nezvaničnim informacijama iz Doma zdravlja Miroslav je do sada

SELAK: Nećemo potpisivati sporazume sa partijama koje čine opoziciju

Socijalistička partija Srpske /SPS/ će na predstojećim lokalnim izborima imati odborničke liste u 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj i tri u FBiH, rekao je predsjednik stranke Goran Selak. Nakon sjednice Glavnog odbora stranke, Selak je istakao da će SPS i na lokalnom nivou sarađivati sa koalicijom koja čini vlast u Republici Srpskoj, a tamo

USLJED POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJI Rajčević pozvao studente na obavezno poštovanje preporučenih mjera

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve studente smještene u domovima širom Srpske da budu maksimalno oprezni i strogo se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo u vezi sa virusom korona. Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, Rajčević je studentima poručio da društvene kontakte svedu na

OSAM OSOBA PREMINULO: 325 novozaraženih od korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 7.434 osobe, pozitivno je njih 325, a osam lica je preminulo. Prema podacima Ministarstva zdralja i Instituta “Batut” trenutno se na respiratorima nalazi 86 pacijenata. Kurir piše da je jučerašnji dan bio najtragičniji od početka epidemije korona virusa u ovoj zemlji pošto je preminulo

Stanivuković poklonio dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka

Poslanik PDP-a U NSRS, Draško Stanivuković poklonio je dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka, a biće na raspolaganju svim građanima koji budu željeli da se provozaju rijekom Vrbas. Jedan od njih nosi naziv “Taca i Miki”, simbolično po sestrama Gajić, Tatjani i Milani koje su oboljele od najtežeg oblika epilepsije, laforine bolesti. Stanivuković je rekao

NEŠIĆ: Put ka Ljubinju biće završen do početka zimske sezone

Završetak radova na putnom pravcu Trebinje-Ljubinje očekuje se do 15. novembra, odnosno do početka zimske sezone, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske Nenad Nešić. Nešić, koji je danas obišao radove na ovoj lokaciji, napomenuo je da je vrijednost radova 12,3 miliona KM, te da svaka maraka uložena u puteve ostaje u Republici

Mještani Bosanskog Petrovca protiv gradnje spalionice otpada u ovoj opštini

Prethodnih dana osvanula je vijest da se na području opštine Bosanski Petrovac planira graditi i instalirati postrojenja za spalionicu otpada medicinskog, farmaceutskog i animalnog porijekla, a koja bi trebalo da bude izgrađena na lokalitetu gradske deponije Vaganac, par kilometara na uzvišenju iznad grada. Ta informacija izazvala je negativne reakcije kod lokalnog stanovništva. Mještani smatraju da