Svijet 19.04.2022.

DRUGA STRANA BORBE: Ukrajinci koriste zabranjeno oružje, njime gađali vlastito selo

ČITANJE: 6 minuta

Bilo je to početkom marta kada je istrošena bojeva glava rakete koja nosi kasetno punjenje pala pored kuće Jurija Dorošenka u istočnoj Ukrajini, nakon što je svoje smrtonosne bombe razasula na njegovo selo .

“Granatirali su i to je palo na ulicu”, rekao je Dorošenko.

Ove vrste oružja čija je upotreba zabranjena međunarodnim konvencijama ruska vojska je koristila u više navrata otkako je napala Ukrajinu u februaru. Organizacije za ljudska prava osudile su njihovu upotrebu, a zapadni čelnici korištenje tog oružja u Ukrajini povezuju s mnoštvom optužbi za ratne zločine upućene Moskvi.

Međutim, ruske snage nisu ispalile kasetnu municiju koja je pala pored kuće Jurija Dorošenka. Na temelju dokaza koje je provjerio The New York Times (NYT) tokom posjeta tom području, vrlo je vjerojatno da su ga lansirale ukrajinske snage, koje su pokušavale povratiti to područje od ruskih snaga.

Kako se navodi u izvještaju NYT-a, koji potpisuju Thomas Gibbons-Neff, šef kabulskog dopisništva ovog lista, ujedno i bivši pješak marinaca, te John Ismay, dopisnik iz Pentagona i bivši mornarički časnik specijaliziran za uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava, nitko nije poginuo u tom napadu u Husarivki, selu okruženom poljima pšenice i gasovodima, iako su najmanje dvije osobe poginule dok su ga ukrajinske snage granatirale veći dio mjeseca, ciljajući ruske snage.

Dok se rat približava ulasku u osmu sedmicu, obje strane su se uveliko oslanjale na topništvo i rakete kako bi potisnule jedna drugu. Ipak, odluka Ukrajinaca da u svom selu ‘posiju’ mnoštvo kasetnih bombi koje nasumce ubijaju nedužne ljude, otkriva njihovu stratešku kalkulaciju – to je ono što su trebali učiniti da ponovno zauzmu svoju zemlju, bez obzira na cijenu, navode autori.

Ukrajinske vojne vlasti bez komentara

Kasetna bomba – klasa oružja koja uključuje rakete, bombe, projektile, minobacače i topničke granate – otvara se u zraku i izbacuje manje bombe na širokom području. Opasnost za civile ostaje velika sve dok stručnjaci ne lociraju i propisno zbrinu neeksplodiranu municiju.

Konvencija o kasetnoj municiji, koja je stupila na snagu 2010. godine, zabranjuje njihovu upotrebu zbog neselektivne štete koju mogu nanijeti civilima. Humanitarne organizacije su primijetile da 20 ili više odsto protupješadijske municije koja se prospe po tlu ne detonira pri udaru, ali kasnije može eksplodirati ako se s njime dođe u dodir ili rukuje. Sporazum je potpisalo više od 100 država, ali ne i Sjedinjene Države, Ukrajina i Rusija.

“Nije iznenađujuće, ali je definitivno zastrašujuće čuti da su se pojavili dokazi koji upućuju na to da je Ukrajina možda koristila kasetnu municiju u ovom trenutačnom sukobu”, kaže Mary Wareham, direktorica aktivističkog odjela specijalizovanog za pitanja naoružanja u organizaciji Human Rights Watch.

“Kasetna municija neprihvatljivo je oružje koje ubija i osakaćuje civile širom Ukrajine”.

Savjetnik ukrajinskih oružanih snaga i tamošnje Ministarstvo obrane odbili su komentarisati ove informacije, navodi NYT.

Ruske trupe zauzele su Husarivku od ukrajinskih jedinica već u prvih nekoliko dana marta, zauzevši objekte na rubu mjesta i u blizini centra. Topnička raketa Uragan kalibra 220 milimetara, koja je pala blizu Dorošenkove kuće, ispaljena iz lansera postavljenog na kamion kilometrima daleko, udarila je 6. ili 7. ožujka, rekao je Dorošenko, inače neformalni čelnik toga mjesta. Do tog trenutka, selo je bilo pod ruskom kontrolom.

Tokom posjeta Dorošenkovom imanju i ulici u četvrtak, novinari NYT-a vidjeli su velike dijelove rakete koja je razasula kasetnu municiju, što potvrđuje koja je vrsta oružja ispaljena. Pala je u blizini improviziranog sjedišta ruske vojske na susjednoj farmi, kažu mještani, što znači da su ruske snage gotovo sigurno bile meta.

Tokom okupacije, ukrajinske snage su neprestano granatirale tamošnje ruske trupe, a najmanje dvije iste vrste kasetne municije pronađene su u polju kod Dorošenkove kuće, samo nekoliko stotina metara dalje od ruskog stožera. Rakete su pale oko malog niza desetak prizemnica, koje odjeljuju mali vrtovi.

Kako su se rakete približavale farmi, njihove su se bojeve glave – koje su vjerojatno nosile svaka po 30 protupješačkih bombi – odvojile od čvrstih raketnih motora, otvorile se i izbacile svoj smrtonosni teret po susjedstvu. Svaka od manjih bombi sadrži otprilike 0,3 kilograma eksploziva TNT, gotovo dvostruko više od standardne ručne bombe.

Čini se da se kod napada na farmu u Husarivki radi o prvoj upotrebi kasetne municije od ukrajinskih trupa od početke vojne operacije 24. februara. Godine 2015. ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju tokom prvih mjeseci rata protiv proruskih separatista na istoku zemlje. Kad su Dorošenka novinari pitali da komentariše vjerojatnost da je ukrajinska, a ne ruska vojska, granatirala njegovo selo kasetnim bombama, 58-godišnjak je djelovao ravnodušno.

“Ne znam”, rekao je. “Glavna stvar je da se nakon raketiranja tim oružjem svi izvuku živi”.

Opasnost koju predstavljaju manje neeksplodirane bombe spriječila je novinare NYT-a da pomno ispitaju sve što je na selo palo. Iz daljine su vizualno uspjeli potvrditi da su dva od tri ostatka rakete kasetno streljivo Uragan, koje iza ‘nosa’ rakete ima dugačak metalni skelet koji drži bombe na okupu u svom okviru tokom leta. Dana 8. aprila, NYT je potvrdio da su sličnu vrstu rakete Uragan, napunjenu nagaznim minama protiv motoriziranih snaga, ispalile ruske trupe u napadu na grad Bezruki, zapravo predgrađe Harkova.

Mučne priče o gubitku

Već je mnogo rečeno o ruskom granatiranju ukrajinskih gradova – čestu topničku baražnu vatru kojom ranjavaju i ubijaju stanovnike, a one koji ostaju na gađanim područjima primoravaju da zaklon pronađu u podrumima ili skloništima. Opasnost za civile nije ništa drugačija pred cijevima ukrajinskog topništva jer njihove snage očajnički pokušavaju ponovno preuzeti dijelove zemlje koji su pali pod rusku kontrolu.

Ljubov Dvorecka izgubila je supruga Oleksandra tokom ukrajinskog granatiranja Husarivke krajem marta, samo nekoliko dana prije nego što su se ruske snage povukle.

“Jedni pucaju ovako, drugi na drugi način”, ispričala je ova 62-godišnjakinja.

“Bože moj, sve grmi. Dana 10. marta govorilo se da je pola stanovništva Husarivke otišlo u Čepelivku. Bilo je spakuj se i odlazi jer će biti gore. A onda sam i otišla”.

Ljubov Dvorecka je pobjegla, a njezin suprug Oleksandr ostao je čuvati njihovu stoku. Kasnije su joj stanovnici rekli da je Oleksandr povrijeđen u minobacačkom napadu 22. marta te da je najvjerojatnije preminuo idući dan.

“Našli su ga mrtvog u kući 23. marta, a 24. jedva su me mogli dobiti na telefon da me obavijeste”, rekla je.

“Baš kakav je bio, u istoj odjeći, pokopan je na neljudski način, poput životinje”.

Drugi muškarac, Volodimir Strokov, ubijen je tokom granatiranja 22. marta, kako kažu mještani.

Prije rata Husarivka je imala nešto više od 1.000 stanovnika. Sada se njihov broj smanjio na oko 400, nakon što su stotinu njih spakovalo i otišlo. Ukrajinske snage vratile su selo pod svoju kontrolu oko 26. marta. Ovo selo, koje se nalazi oko pet kilometara od crte bojišnice u blizini istočnog grada Izjuma, svakodnevno napada rusko topništvo i avioni, navode stanovnici.

Kroz suze je Ljubov Dvorecka pokazala gdje su komšije pokopale njenog supruga, u uzdignutom zemljanom grobu u dvorištu, obilježenom drvenim krstom kućne izrade.

“Nikad nisam mislila da će se to dogoditi na ovaj način”, povikala je.

“Nikad mi nije padalo na pamet da ću u starosti ostati sama”.

(N.S)

Oznake: rat u Ukrajini