Vijesti 25.10.2021.

DRUGAČIJI AMBIJENT I SADRŽAJ: Promovisani noviteti u preuređenom Domu omladine

ČITANJE: 3 minute

U sjajnoj atmosferi uz zanimljiv program novouređeni Dom omladine vratio se u ruke mladih ljudi.

U okviru događaja, simboličnog naziva, „Revolucija“ promovisani su svi noviteti, koji pored novog ambijenta obuhvataju i aktivnosti koje će se od sada održavati u preuređenim prostorijama ovog objekta, prenosi Srpskainfo.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je kazao da je Dom omladine danas potpuno drugačiji, ne samo u pogledu uređenja enterijera i eksterijera, nego i u pogledu sadržaja, koji će od sada biti potpuno drugačiji.

– Reforma je kad nešto promijenite kako spolja, tako i iznutra, jer jedno bez drugog nema smisla. Ponosan sam što Dom omladine danas ima potpuno drugačiji ambijent, ali i potpuno novi sadržaj, koji će mu dati dušu. Danas je ovaj prostor zvanično vraćen omladini i postaće pravi „dragstor za mlade“ – istakao je gradonačelnik.

On je kazao da Dom omladine za mlade ljude treba da bude i mjesto gdje će moći slobodno da iskažu svoj stav, svoje potrebe, način razmišljanja, ali i da upute kritiku.

– Ranije smo govorili da prostor Doma omladine ima veliki potencijal, koji do sada nije bio dovoljno iskorišten, zbog čega je projekat reforme ovog prostora postao jedan od prioriteta nove gradske administracije – poručila je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Ona je kazala da su se na tom putu susreli sa brojnim izazovima i nedostatkom sredstava ali da je sve uspješno završeno zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama i međunarodnim organizacijama, dodavši da je sada najteži zadatak vratiti mlade ljude u ove prostorije.

– Naša je ideja bila da ponudimo mjesto kreativnih ideja, mjesto alternativne scene za umjetnike, mjesto pokretanja „startapa“, ali i mjesto na kojem će se moći kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Kako bismo mlade ljude pozvali u ove prostorije jedan od koraka svakako je Javni poziv za programske aktivnosti u Domu omladine, a zaposlena je i osoba zadužena za koordinaciju aktivnosti koje će se održavati u ovim prostorijama – pojasnila je Šukalo.

Laura Lungaroti, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), koja je podržala projekat revitalizacije Doma omladine, kazala je da je ponosna na saradnju sa Gradskom upravom Banje Luke u pogledu sporvođenja revitalizacije prostorija Doma omladine.

– Ključno je obezbijediti prostorije mladim ljudima, u kojima bi oni mogli više da se angažuju i vode dijaloge i zaista je hrabro što je Grad Banja Luka opremanje ovog prostora stavio na listu svojih prioriteta – poručila je Lungaroti, dodavši da je IOM opredijeljen da podržava mlade ljude i da je do sada njihova organizacija bila partner brojnim omladinskim projektima, u kojima je učestvovalo preko 1500 mladih.

Dom omladine je mjesto otvoreno za sve mlade, njihove ideje i inicijative, a nosioci programa u Domu će u narednom periodu biti organizacije – Dis-teatar mladih, Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“, Omladinski centar „Zdravo da ste“ i Servis centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

Kako je kazala Tanja Boromisa, u ime četiri organizacije koje će sprovoditi aktivnosti u Domu omladine – planirane su savremene predstave, pozorišne radionice, rad sa talentima, instrukcije za učesnike osnovnih i srednjih škola, edukacije o omladinskom radu, jačanje i promocija civilnog društva, bolja saradnja sa gradom i promocija lokalnog volonterskog servisa i mnoge druge aktivnosti.

-Takođe, biće organizovane i kreativne radionice, radionice za izradu suvenira, dnevni boravak za mlade, muzička vježbaonica, moderni balet, izložbe, muzički performansi.Organizacije koje realizuju ove aktivnosti rade sa različitim ciljnim grupama i to je dodatna vrijednost ovog programa jer je namijenjen svim mladima bez diskriminacije – istakla je ona.

Boromisa je naglasila da je Dom omladine mjesto gdje će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme i s vremenom postati glavni pokretači aktivnosti.

(SB)

Oznake: Dom omladine