DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati.

Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon čega će se projekat polako uvoditi i za domaćinstva u drugim dijelovima grada, gdje se otpad prikuplja sa kućne adrese.

Cilj je podići ekološku svijest sugrađana o razdvajanju smeća i njegovoj reciklaži, s obzirom da su kontejneri za papir, plastiku i staklo, koji su postavljeni širom grada – najčešće poluprazni.

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih „Čistoća“ i sada po sedmičnom rasporedu kupi smeće. Iz Odjeljenja napominju da su najčistiji upravo ovi dijelovi grada, gdje nema kontejnera i gdje se smeće ne odlaže na taj način, već se prikuplja sa kućne adrese.

Domaćinstva će ubuduće imati još zadatak da ispred kuće iznesu prikupljeni karton, najlon i limenke, što će radnici takođe odvoziti.

– Potrebna je velika saradnja s građanima i „Čistoćom“ kako bi cijeli projekat imao efekta, kao i vrijeme, jer ne možemo preko noći očekivati pozitivne rezultate. Kada vidimo kakvi su utisci stanovnika u Novoj Varoši, postepeno ćemo ovaj pristup širiti i na ostale dijelove Banjaluke – najavljuje načelnik odjeljenja Petar Bilčar.

Direktor preduzeća „Čistoća“ Aleksandar Bajić precizira da s Gradom još pripremaju i dogovaraju se oko pojedinosti za selektivno prikupljanje otpada, te da će javnost blagovremeno biti obaviještena o svim detaljima pilot projekta.

– Mi ćemo građanima dodijeliti posude ili vreće u koje će moći da razdvajaju, kako smo planirali za početak, karton i najlon. Na osnovu tih količina, odredićemo i neke benefite, kako bi ljudi imali podsticaj da odvajaju otpad jer se do sada pokazalo da stanovništvo nema praksu da smeće odlaže u kontejnere za reciklažu. Tako prikupljena količina otpada je jako mala, ali vjerujem da će na novi način učinak biti mnogo bolji, imaćemo bolju kontrolu i količina smeća i građana koji to primenjuju – ističe Bajić.

Smeće prikupljeno od Banjalučana ovim putem, kako precizira, ići će na reciklažu.

– Građani bi dobijali olakšice, da li kroz umanjenje računa ili plaćanje na blagajni. Sve zavisi od količine. Još razmatramo na koji ćemo tačno način domaćinstvu dati stimulans da razdvaja otpad, ali da to ne bude kao sada, pomoću eko-kontejnera – zaključuje Bajić.

Dužnosti

Preduzeću “Čistoća” Skupština grada nedavno je odobrila zahtjev da poskupi uslugu odvoza smeća za dva pfeniga po metru kvadratnom, ali im je ujedno i proširen spisak dužnosti. Obavezni su da češće odvoze smeće u prigradskim naseljima koja su se proširila, kao i da povećaju broj radnika na održavanju gradske higijene.

– Samom odlukom o povećanju cijene odvoza dobili smo od Grada i novi pravilnik o načinu odvoza otpada po određenim naseljima. Do septembra, inače, imamo pojačane količine smeća u gradu i pojačane aktivnosti na terenu. Ekipe konstantno rade, prevenstveno na odvozu kabastog otpada – rekao je Aleksandar Bajić.

(Srpskainfo)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.