DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati.

Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon čega će se projekat polako uvoditi i za domaćinstva u drugim dijelovima grada, gdje se otpad prikuplja sa kućne adrese.

Cilj je podići ekološku svijest sugrađana o razdvajanju smeća i njegovoj reciklaži, s obzirom da su kontejneri za papir, plastiku i staklo, koji su postavljeni širom grada – najčešće poluprazni.

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih „Čistoća“ i sada po sedmičnom rasporedu kupi smeće. Iz Odjeljenja napominju da su najčistiji upravo ovi dijelovi grada, gdje nema kontejnera i gdje se smeće ne odlaže na taj način, već se prikuplja sa kućne adrese.

Domaćinstva će ubuduće imati još zadatak da ispred kuće iznesu prikupljeni karton, najlon i limenke, što će radnici takođe odvoziti.

– Potrebna je velika saradnja s građanima i „Čistoćom“ kako bi cijeli projekat imao efekta, kao i vrijeme, jer ne možemo preko noći očekivati pozitivne rezultate. Kada vidimo kakvi su utisci stanovnika u Novoj Varoši, postepeno ćemo ovaj pristup širiti i na ostale dijelove Banjaluke – najavljuje načelnik odjeljenja Petar Bilčar.

Direktor preduzeća „Čistoća“ Aleksandar Bajić precizira da s Gradom još pripremaju i dogovaraju se oko pojedinosti za selektivno prikupljanje otpada, te da će javnost blagovremeno biti obaviještena o svim detaljima pilot projekta.

– Mi ćemo građanima dodijeliti posude ili vreće u koje će moći da razdvajaju, kako smo planirali za početak, karton i najlon. Na osnovu tih količina, odredićemo i neke benefite, kako bi ljudi imali podsticaj da odvajaju otpad jer se do sada pokazalo da stanovništvo nema praksu da smeće odlaže u kontejnere za reciklažu. Tako prikupljena količina otpada je jako mala, ali vjerujem da će na novi način učinak biti mnogo bolji, imaćemo bolju kontrolu i količina smeća i građana koji to primenjuju – ističe Bajić.

Smeće prikupljeno od Banjalučana ovim putem, kako precizira, ići će na reciklažu.

– Građani bi dobijali olakšice, da li kroz umanjenje računa ili plaćanje na blagajni. Sve zavisi od količine. Još razmatramo na koji ćemo tačno način domaćinstvu dati stimulans da razdvaja otpad, ali da to ne bude kao sada, pomoću eko-kontejnera – zaključuje Bajić.

Dužnosti

Preduzeću “Čistoća” Skupština grada nedavno je odobrila zahtjev da poskupi uslugu odvoza smeća za dva pfeniga po metru kvadratnom, ali im je ujedno i proširen spisak dužnosti. Obavezni su da češće odvoze smeće u prigradskim naseljima koja su se proširila, kao i da povećaju broj radnika na održavanju gradske higijene.

– Samom odlukom o povećanju cijene odvoza dobili smo od Grada i novi pravilnik o načinu odvoza otpada po određenim naseljima. Do septembra, inače, imamo pojačane količine smeća u gradu i pojačane aktivnosti na terenu. Ekipe konstantno rade, prevenstveno na odvozu kabastog otpada – rekao je Aleksandar Bajić.

(Srpskainfo)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji