Svijet 29.02.2024.

Drugi najveći požar u istoriji Teksasa, rapidno se širi VIDEO

ČITANJE: 2 minute

U šumskom požaru u Teksasu koji se rapidno širi poginula je jedna osoba, stanovnici su evakuisani, a domovi i poslovni prostori ostali su bez struje, prenosi BBC.

U drugom najvećem požaru u istoriji Teksasa spaljeno je 850.000 hektara zemlje sjeverno od grada Amarila. Teksaški guverner Greg Abot proglasio je katastrofu za 60 okruga.

Suva trava, visoke temperature i jak vjetar pogoduju širenju požara.

U okrugu Hačinson, jednom od najteže pogođenih područja, koordinatorica javnog angažmana Deidra Thomas rekla je za CNN da je jedna osoba poginula u požarima.

Teksaška šumarska služba A&M saopštila je da su vjetrovi malo oslabjeli, što je pomoglo u ublažavanju širenja požara. Međutim, juče poslijepodne samo je mali dio požara stavljen pod kontrolu.

Kiša se danas očekuje u sjevernom dijelu države, što bi moglo pomoći u naporima da se ugasi požar. U međuvremenu su stotine vatrogasaca i hitnih ekipa raspoređene na požarište.

Stanovnici nekoliko gradova morali biti evakuisani, preko 4.500 domova bez struje

Požar je već uništio pola miliona hektara te je po težini odmah iza požara u kompleksu East Amarillo 2006, u kojem je spaljeno više od 900.000 hektara.

Zbog požara su se stanovnici nekoliko gradova morali evakuisati, kao i četvrti u gradu Amarilu i druge zajednice, rekle su šumarska služba i lokalna policija.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je stanovnike u blizini Amarila da ostanu u kući sa svojim kućnim ljubimcima zbog lošeg kvaliteta vazduha. Teksas je izdao upozorenja poljoprivrednicima o mogućem uticaju na poljoprivredu i stoku.

U pogođenom području, prema stranici PowerOutage.us, bez struje je ostalo više od 4.500 domova i poslovnih prostora.

Oznake: Požar, Teksas