Svijet 27.01.2022.

DRUGI SVJETSKI RAT I HOLOKAUST: Priča djevojčice iz logora smrti koja je oprostila nacistima

ČITANJE: 1 minuta

Priča Eve Kor počinje kao i u slučaju mnogih drugih žrtava holokausta, hapšenjem za zločin pripadnosti prokazanoj zajednici.

“Jednog dana 1944. godine moja porodica i ja bili smo uhapšeni i nagurani u stočni vagon, bez hrane ili vode. Prebacili su nas u Poljsku i ostavili nas na peronu za selekciju nacističkog logora smrti Aušvic”, rekla je ona za BBC.

Tada je čuvar zapazio da je ona posebna.

“Primijetio je mene i moju sestru Mirijam kako se čvrsto držimo za moju majku”, prisjetila se.

Pridošlice u Aušvic bile su klasifikovane po dolasku: slabi, koji su odmah išli u gasne komore, i jaki, koji su bili odvođeni na prinudni rad. Postojala je i još jedna kategorija: oni koji će biti od koristi doktoru Josefu Mengeleu i njegovim asistentima.

Eva i njena desetogodišnja sestra spašene su zato što su bile identične blizankinje, a Mengele ih je želio za svoje eksperimente. Prva noć je bila stravična.

“Na prljavom podu bili su razbacani leševi tri djevojčice. Njihova tijela bila su gola, a oči širom otvorene. Bio je to jeziv prizor. Nikad u životu prije toga nisam vidjela mrtvu osobu. To me je potreslo. Obećala sam sebi da ću uraditi sve što mogu da Mirijam i ja ne završimo na podu pomoćnog objekta, i da ćemo nekako preživjeti i izaći iz logora žive”, rekla je.

Mengele je bio asistent slavnog naučnika koji je proučavao blizance u Institutu za nasljednu biologiju i rasnu higijenu u Frankfurtu. Počeo je da radi u Aušvicu u maju 1943. Tamo je imao neograničene izvore blizanaca za proučavanje i nije bio problem ako slučajno umru.

(N.S)