Svijet 19.09.2021.

“DRUGO SVEMIRSKO DOBA”: Četiri astronauta ponovo na Zemlji, završili trodnevni let u orbiti

ČITANJE: 1 minuta

Četvoro astronauta bezbjedno su se spustili kapsulom kompanije “SpaceX” u vode Atlantskog okeana nedaleko od Floride, čime su okončali trodnevni let u Zemljinoj orbiti, prvi u istoriji sa potpuno civilnom posadom.

Uspješno lansiranje i povratak su novi koraci u seriji izdašno plaćenih putovanja i predstavljaju još jednu prekretnicu u komercijalizaciji astro-turizma, 60 godina od prvog čovjekovog leta u svemir.

– Dobrodošli u drugo svemirsko doba – rekao je novinarima Tod Leif Erikson, direktor misije “Inspirejšen for”, nakon povratka posade.

“Spejs eks”, privatna kompanija čiji je osnivač Ilon Mask, napravila je svemirski brod, lansirala ga, kontrolisala njegov let i obavila operaciju spuštanja kapsule.

Kapsula se supstila uz pomoć padobrana oko sedam časova po lokalnom vremenu nakon automatizovanog procesa povratka u atmosferu, što je prenošeno direktno na Jutjubu.

U roku od sat vremena nasmijani članovi posade izašli su jedno po jedno kroz bočni otvor na kapsuli, čija je spoljašnost imala tragove gareži, i prebacili se na brod kompanije “Spejs eks”.

Svaki član posade pozirao je na palubi nakon izlaska nekoliko trenutaka i mahao, nakon čega su svi otišli u medicinsku stanicu na preglede. Potom su helikopterom prebačeni u Kejp Kanaveral da bi se sastali sa svojim porodicama.

Povratak na Zemlju uslijedio je poslije poniranja kroz Zemljinu atmosferu, a za to vrijeme oko kapsule je generisana vrelina od 1.900 stepeni Celzijusovih.

Odijela astronauta opremljena su sistemom za ventilaciju i dizajnirana s ciljem da ih ohlade ukoliko se kabina zagrije.

(Srna/SB)