Vijesti 25.02.2016.

Drumski razbojnici pucali i oteli misterioznu pošiljku!

ČITANJE: 3 minute
most-pljacka
Trojica maskiranih razbojnika, naoružani automatskim puškama, juče su u Aleksinom Hanu kod Mostara presreli kamion, koji je za kompaniju A2B prevozio brzu poštu iz Sarajeva u Mostar, i iz njega ukrali misterioznu pošiljku, čiji je sadržaj zasad nepoznat!

Kako saznaje Press, drumsko razbojništvo dogodilo se u 2.40 časova, a razbojnici su ciljano čekali šleper s prikolicom koji je u kabini prevozio brzu poštu. Kod Mosta Begića i Begovića, na rijeci Neretvi, kamiondžiji su napravili zasjedu i to tako što su inscenirali odron na putu. Izvor blizak istrazi kaže da je jedan od lopova u automobilu “golf 2″, koji je prije dva dana ukraden u mostarskom naselju Bijeli brijeg, išao ispred kamiona i to još od Jablanice.

Inscenirali odron

– Na oko pet kilometara prije mjesta gdje je razbojništvo izvršeno, “golf” je pretekao kamion i sve vrijeme je išao ispred njega. Na nekoliko metara od Mosta Begića i Begovića “golf” se zaustavio, jer je na putu bio odron. Međutim, ispostavilo se da je taj odron bio zamka kako bi se šleper zaustavio. Iz “golfa” je tada izašao maskirani razbojnik s automatskom puškom u ruci, a istog trena na magistralni put izašla su još dvojica naoružanih i maskiranih pljačkaša. Duge cijevi uperili su u vozača i rekli mu da ništa ne pokušava i da će ostati živ – ispričao je dobro obaviješteni izvor Pressa.

On kaže da su pljačkaši nakon toga savladali vozača i vezali mu ruke ljepljivom trakom. Potom su ušli u kabinu i desetak minuta su vršljali po pošiljkama.

– Uzimali su samo određenu poštu, a ostalu su bacali po kabini. Izgledalo je kao da traže novac ili neki konkretan dokument, ugovor ili slično. Poslije nekog vremena i od vozača su uzeli mobilni telefon. Napomenuli su mu da ostane miran, a rekli su mu i da ne brine, jer će oni, umjesto njega, pozvati policiju. Tada su sva trojica sjela u “golf” i pobjegla. Vozač je potom izašao iz kabine kamiona i vezanih ruku zaustavio prvo vozilo koje je naišlo i potom pozvao policiju – objašnjava sagovornik Pressa.

Pretražili koverte

Iz kabine je ukradeno nekoliko desetina pošiljki, a među njima je bio i jedan skupocjeni mobilni telefon. Međutim, nikome još nije jasno šta je zapravo bila glavna meta pljačkaša. Zbog toga je naloženo da bude utvrđeno kakve pošiljke je vozač prevozio i šta se nalazilo u ukradenim kovertama i paketima. To je potvrdila i dežurna tužiteljka Branka Krtalić koja, zajedno s policijom, vodi istragu ovog misterioznog, ali detaljno isplaniranog razbojništva.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona kratko je potvrđeno da se pljačka dogodila oko 2.30 časova i da u njoj niko nije povrijeđen.

– Istraga je tek pokrenuta i još ne možemo iznositi detalje slučaja. Kriminalistički inspektori su na terenu i intenzivno rade na ravjetljavanju tog krivičnog djela – rekao je portparol MUP-a HNK, Ljudevit Marić.

Goran Kreso, šef poslovnice firme A2B u Mostaru, potvrdio je za Press da su razbojnici opljačkali šleper s prikolicom koji je, između ostalog, za njih prevozio pet transportnih kaseta brze pošte.

– Radi se o vozilu koje je transportne kasete s pošiljkama prevozio iz Sarajeva za Mostar. Ne mogu reći šta je ukradeno, ni kolika je materijalna šteta, jer to još utvrđujemo – rekao je Kreso.

Pucali u ceradu

Nezvanično saznajemo da je za vrijeme pljačke ispaljen najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja, što potvrđuje i činjenica da je na ceradi kamiona pronađena rupa od metka. Zanimljivo je da šofer istražiocima nije mogao da kaže da li je, eventualno u vazduh, ispaljen još koji metak, jer je nakon pljačke bio u velikom šoku. Ipak, vozač je kriminalističkim insektorima naveo da razbojnici uopšte nisu otvarali prikolicu kamiona, jer su očigledno znali da ih plijen čeka u kabini.

(Press)