Vijesti 09.10.2018.

DRUŠTVENIM MREŽAMA DO PUBLIKE Polovina mladih Banjalučana ne zna koliko ima muzeja u “prestonici kulture”

ČITANJE: 3 minute

Dok se Banjaluka nada tituli Evropske prestonice kulture, naša omladina ne zna koliko ima muzeja u najvećem gradu Srpske.

Gradska uprava i zvanično je predala aplikaciju za prestonicu kulture 2024. godine, kojom između ostalog, žele da promovišu domaće umjetničke sadržaje, ali apsurd je što istovremeno banjalučka omladina nije sigurna koliko kulturnih institucija postoji u ovom gradu.

Tako je Omladinska politika grada Banjaluka, pokazala porazne podatke da tek 55 odsto mladih zna tačan odgovor da u gradu djeluju dva muzeja.

Među netačnim odgovorima, čak četvrtina mladih smatra da u Banjaluci ima jedan muzej, dok je skoro 20 odsto anketiranih reklo da postoje tri ili četiri ovakve ustanove.

– Bila sam već nekoliko puta u Muzeju savremene umjetnosti RS, imaju dobre najave izložbi, što me stvarno privuče da dođem, ali moram priznati da sam skoro zaboravila da postoji Muzej RS, možda sam jednom otišla – iskreno nam je rekla studentkinja Teodora L.

Direktorka MSU RS Sarita Vujković vjeruje da će upravo priznanjem za Evropsku prestonicu kulture doprinijeti tome da mladi konzumiraju kulturni sadržaj i da cijeli grad zajedno pomogne da ovaj segment društva bude bolji.

Kaže da osnovci i srednjoškolci najčešće obilaze njihove postavke kroz ogranizovane posjete i u dogovoru sa školama, dok se mladi od 18 do 30 godine informišu o izložbama na druge načine.

– Nama se korišćenjem društvenih mreža i drugih vrsta medija, posjeta drastično promenila, odnosno povećala, jer smo pronašli neki način da dopremo do omladine. Našu publiku čini sigurno više od 50 odsto mladih ljudi, jer imamo malo drugačije sadržaje koji možda mladu generaciju više zanimaju- ističe Vujkovićeva.

Među najposećenijim ona je izdvojila izložbu „Nova religija“ svjetskog umetnika Demijana Hersta, prije dvije godine.

– Po prvi put smo imali jedno veliko svjetsko ime što je sigurno bio razlog da izložba privuče 23.000 posjetilaca, a među njima i veliki broj mladih ljudi- zaključila je Vujkovićeva.

U Muzeju RS smatraju ipak da su odgovori u anketi prikaz nekog prošlog vremena, generacije koja je odrastala u ratnom periodu i nije imala pristup kulturnim dešavanjima u Srpskoj, te da je situacija sa današnjom omladinom optimističnija.

– Nepoznavanje broja muzeja u gradu se ogleda samo u tome što je ta generacija kada je išla u osnovnu školu da kažemo bila „zakinuta“ za muzejske sadržaje. Posljednjih desetak godina naše aktivnosti su usmjerene upravo na to da dovodimo što više djece i mladih u Muzej, a kako bi i oni svoje roditelje poslije toga doveli u Muzej- govori muzejski savetnik Vladimir Đukanović.

Podsjeća da njihovo odeljenje za obrazovno-pedagoški rad ima više manifestacija u toku godine namijenjenih upravo predškolcima i osnovcima, razne radionice, Nedjelju djeteta, „Proljeće u Muzeju“, a sve kako bi ih zainteresovali za ovu ustanovu.

Ističe da u posljednjih godinu dana u Muzeju RS bilježe oko 20.000 posjetilaca što je, ističe, veoma zadovoljavajuće u odnosu na raniji period. Veliko interesovanje mladih privukla je tako i izložba „Otkrijte svet nauke i iluzije“.

– Pored ovakvih atraktivnih izložbi, moramo da imamo i edukativne izložbe koje će nas učiti tradiciji i kulturi. Muzeji su institucije kolektivnog sjećanja, i zato se trudimo da uvijek posjetiocima prikažemo muzejske eksponate koje baštinimo – naglasio je Đukanović.

Nedostaje sadržaja

Omladinska politika grada pokazala je i da čak 70 odsto mladih ljudi smatra da Banjaluci nedostaje više kulturnih sadržaja. Omladina priželjkuje da se ponovo pokrene festival „Kratkofil“, ali i predlaže Gradu da razmisli o otvaranju još jednog muzeja i pozorišta na svom području, kao i još jednoj galeriji, te uspostavljanje operne scene.

(Srpskainfo)